Obama se setkal s ruskými aktivisty, žádná senzace se ale nekonala

Petrohrad – K respektování svobod a občanské společnosti vyzval americký prezident Barack Obama ruskou vládu na dnešní schůzce s ruskými občanskými aktivisty. Ta se konala v jednom z petrohradských hotelů po summitu G20. měla trvat 40 minut, nakonec se ale protáhla na hodinu a půl. Šéf Bílého domu následně z Ruska odcestoval.

Setkání se zúčastnilo devět občanských aktivistů. Byl mezi nimi například šéf ruské humanitární organizace Agora Pavel Čikov, Jana Jakovlevová z hnutí Biznjes Solidarnosť, které upozorňuje na pronásledování podnikatelů, nebo Igor Kočetkov, jenž stojí v čele organizace Russian LGBT network, která hájí zájmy lidí s odlišnou sexuální orientací. Dříve se v médiích objevily zprávy, že Bílý dům na schůzku pozval i předáky ruské neparlamentní opozice a známé ochránce lidských práv z Moskvy. Podle tisku však část z nich, například 86letá veteránka ruského disentu Ljudmila Alexejevová, pozvání odmítla kvůli roztrpčení nad ustavičným přesouváním termínu.

Barack Obama na schůzce s ruskými občanskými aktivisty:

„Vaše činnost je zásadně důležitá pro rozvoj Ruska a jsem velice hrdý na vaši práci. V Rusku, v USA a všude na světě role dobré vlády spočívá zčásti i v tom, že ponechává prostor pro občanskou společnost.“

Podle Čikova hovořil Obama s účastníky schůzky například o kauze Edwarda Snowdena, a odsouzení Bradleyho Manninga, o věznici v Gunatánamu a o petrohradském summitu G20. Po setkání odjela americká delegace na letiště. „Byl to otevřený rozhovor. Žádná senzace,“ shrnul Čikov.

Spojené státy letos několikrát Rusko upozornily na problematický obsah zákonů, které podle Washingtonu mohou omezovat lidská práva nebo blokovat rozvoj občanské společnosti v Rusku. Kromě kontroverzního zákona o zákazu propagace homosexuality to platí například o posilování cenzury internetu a médií či o zákonu, který nutí nevládní organizace financované z ciziny užívat hanlivé označení „zahraniční agent“.