Berlusconi vyspravil antické sochy, dodělal jim penis a ruku

Řím – Italský premiér Silvio Berlusconi už se nemohl ve vládním paláci dívat na sochy Venuše bez paže a Marta bez penisu. Nařídil proto chybějící části těla sochám dodělat. Proti tomu se ale ohradili historici, prý je takové restaurování soch v rozporu s pravidly rekonstrukce historických děl.

Silvio Berlusconi a jeho architekt Mario Catalano mají na svědomí další kontroverzní zásah v italském vládním paláci Chigi. V únoru nařídil Berlusconi převézt z římského muzea Diokleciánových lázní do vládního paláce sochu boha války Marta a bohyně lásky Venuše. Už to vyvolalo debaty. Jde o díla z roku 175. Italský premiér nechal sochy instalovat před kýčovitým, azurově modrým pozadím s obláčky.

Ani to se ale premiérovi nelíbilo. Estetický zážitek mu totiž kazil fakt, že sochám chybí některé části těla. Berlusconi si s tím ale jednoduše poradil, nařídil je prostě za 70 tisíc eur dodělat. „Proč sochy v Číně vypadají jako nové, zatímco těm našim chybějí hlavy a ruce?“ ptal se podle listu La Repubblica Berlusconi.


Podle listu je ale takový postup v rozporu s přísnými italskými pravidly restaurování. Na sochách by prý mělo být patrné, co je původní a co bylo restaurováno.

Ministerstvo kultury, které opravu financovalo, se ale brání, že vše proběhlo v souladu s pravidly restaurování. „Jde o rekonstrukci v souladu s těmi pravidly, podle nichž má socha vypadat tak, jak byla vytvořena,“ dodal k tomu Catalano.

Kontroverzní rekonstrukci soch za 70 tisíc eur nařídil přitom Berlusconi v době, kdy rezort kultury přišel kvůli vládním škrtům téměř o polovinu svého rozpočtu a v Itálii jsou některé památky v katastrofálním stavu. Nedávno se například v Pompejích zřítil známý gladiátorský dům.