Drábová o výhradách německých Zelených k Temelínu: Je to pseudokauza

Berlín – Česká jaderná elektrárna Temelín má podle nového odborného posudku vypracovaného na podnět německých opozičních Zelených konstrukční nedostatky zpochybňující její bezpečnost. Německý ministr životního prostředí Peter Altmaier naopak podle týdeníku Der Spiegel nevidí důvod k tlaku na Česko kvůli dalším testům. Posudek Zelených odmítl i český Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) i energetická společnost ČEZ, která Temelín provozuje.

Posudek vypracoval bývalý vysoký úředník německého ministerstva životního prostředí Dieter Majer. Potenciální bezpečnostní riziko podle něj představují svary mezi tlakovou nádobouí a primárním chladicím okruhem elektrárny. „Pro všechny svary v koncové části tlakové nádoby reaktoru není doložena dostatečná kvalita,“ tvrdí s tím, že dokumentace ke svařovacím pracím je podle něj „neúplná, obsahuje chyby a částečně si odporuje“.

Kvalita svarů v jaderném okruhu elektrárny byla podle společnosti ČEZ i SÚJB mnohokrát prověřena a žádné nebezpečí nehrozí. Předsedkyně SÚJB Dana Drábová dává posudek Zelených do souvislosti s nadcházejícími německými volbami. Podle Drábové všechny posudky SÚJB ukazují, že svary v Temelíně jsou naprosto v pořádku. Kromě toho probíhá pravidelný systém provozních kontrol a příští rok se bude konat další.

Dana Drábová pro ČT:

„Já mám takový pocit, že tahle pseudokauza mě bude doprovázet od začátku až do konce mých dnů v úřadu. Nemyslím si, že by kdokoliv dokázal najít cokoliv nového, co ještě nebylo prověřeno. Na druhou stranu je paměť lidí krátká, takže se může hrát i na to, že některé věci, když se po deseti letech znovu oživí, tak přece jen konečně tu pozornost přitáhnou.“

„Pan ministr Altmaier se může asi na své spolupracovníky docela dost spolehnout, protože jejich technické hodnocení je docela vystihující situaci. Na svarech v Temelíně není nic, co by nebylo standardní a co by neodpovídalo vysoké kvalitě. Jsme ochotni a schopni to kdykoliv prokázat.“

Pochybnosti o kvalitě svarových spojů mezi reaktorovou nádobou a primárním potrubím Temelína se objevily už v minulosti, jejich zkoumání českými odborníky ale žádné nedostatky neodhalilo. „Jedná se o mnohaleté téma Greenpeace - svary primárního potrubí k tlakové nádobě reaktoru. Od roku 2000, kdy Greenpeace toto téma otevřelo, byla zpracována řada znaleckých posudků a oponentur,“ řekl v reakci na německé Zelené mluvčí ČEZu Ladislav Kříž.

Telefonát Dany Drábové (zdroj: ČT24)

Kvůli novému posudku se na německého ministra životního prostředí Altmaiera obrátila poslankyně za Zelené Sylvia Kottingová-Uhlová a vyzvala ho, aby si na Česku vyžádal další zkoušky. Altmaier to však odmítl. V odpovědi poslankyni sdělil, že nevidí „žádný bezpečnostně-technický důvod ke zpochybnění postupu dozorových úřadů na české straně“.

„Není možné, aby jaderná bezpečnost šla stranou kvůli diplomatické ustrašenosti,“ reagovala podle Spiegelu Kottingová-Uhlová, která vypracování nového posudku zadala. Údajný nezájem ministra odsoudil také předseda Platformy proti Temelínu Gerhard Albrecht. „Altmaier si zjevně myslí, že Temelín je název pro český salám,“ prohlásil šéf německého sdružení odpůrců jihočeské jaderné elektrárny. I on apeloval na ministra, aby do Temelína vyslal experty, kteří kvalitu svarů prověří.

Temelín stojí zhruba 100 kilometrů od německých hranic a kritiku vzbuzuje především v jihoněmeckém Bavorsku, které je elektrárně geograficky nejblíže. Do roku 2025 má být rozšířena o třetí a čtvrtý reaktorový blok, které mají více než zdvojnásobit její výkon z dosavadních 2000 megawattů. Náklady na investici se odhadují na 200 až 300 miliard Kč.

Vydáno pod