Breivik nakonec přece jen bude studovat – ale individuál

Oslo – Anders Breivik nakonec bude moct v norském vězení studovat politické vědy. Musí ale studovat sám a nepřijde do přímého kontaktu s univerzitními profesory. K dispozici nebude mít ani internet. Univerzita v Oslu sice odmítla pravicového extremistu a masového vraha přijmout k řádnému studiu politologie, umožní mu ale individuální samostudium vybraných předmětů.

„Dostane k dispozici pracovnu, kde bude smět číst knihy, které potřebuje,“ uvedl Karl Gustav Knudsen, ředitel věznice Skien jihozápadně od Osla. Každý vězeň má podle ředitele právo na studium nebo práci a také rektor univerzity Ole Petter Ottersen prohlásil, že všichni občané mají právo usilovat o vyšší vzdělání.

Podle Breivikovy advokátky Vibeke Heinové Baeraové její klient vyjádřil přání studovat konkrétně politickou teorii, mezinárodní politiku a veřejnou správu, ale jen ze dvou z těchto předmětů mu mohou být uděleny univerzitní kredity, pokud složí zkoušky.

Extremista Anders Breivik v červenci 2011 odpálil nálož mezi vládními budovami v Oslu a poté postřílel 69 lidí na nedalekém ostrově Utöya, převážně účastníků letního tábora mládežnické organizace vládní Norské dělnické strany. Za to byl loni odsouzen k maximálnímu trestu, který norské právo zná - k 21 letům vězení. Trest může být opakovaně prodlužován až do jeho smrti.

Čtyřiatřicetiletý Breivik se nedávno hlásil ke studiu politologie na univerzitě v Oslu, ale byl odmítnut z důvodu nedostatečného předchozího vzdělání. Někteří profesoři prohlásili, že atentátníka, jenž má na svědomí 77 životů, vyučovat nechtějí. I nyní se zvedla vlna nevole, hlavní mezi těmi, kdo přežili jeho řádění na Utöyi.

Breivik opakovaně vyjádřil vůli pokračovat ve svém ideologickém boji i z vězení. Sám tvrdí, že k předloňskému krveprolití ho donutila vládní politika podporující přistěhovalectví. Prý chtěl „zachránit“ Norsko a západní Evropu před islamisty.