Soud s Mubarakem se nikam nepohnul. Pokračování v říjnu

Káhira - V Káhiře se dnes konalo další stání v procesu s bývalým egyptským prezidentem Husním Mubarakem. Je souzen za podíl na smrti stovek účastníků politických protestů z roku 2011, za což dostal už loni doživotní trest. Soud ale nařídil proces obnovit. Soudce dnes proces odročil a na další slyšení, které se bude konat od 19. října, jako svědky předvolal bývalé představitele Mubarakova režimu.

Mubarak byl dnešnímu řízení přítomen. Do budovy policejní akademie, kde se proces konal, ho dopravili vrtulníkem a dovnitř ho dovezli v pojízdném křesle. Před soudem se objevil v zamřížovaném boxu pro obžalované.

Pětaosmdesátiletý bývalý státník čelí ještě několika korupčním obviněním, už ale není ve vazbě. V srpnu z ní byl podmínečně propuštěn a nyní pobývá pod policejním dohledem ve vojenské nemocnici.

Mubarak v obnoveném procesu čelí obvinění, že v roce 2011 nezajistil ochranu při demonstracích, při nichž přišlo o život na 800 lidí. Mubarak po nich byl nucen odstoupit. Spolu s ním je znovu souzen bývalý ministr vnitra Habíb Adlí a šest někdejší šéfů bezpečnosti. V soudní síni s ním byli i synové Gamál a Alá, kteří čelí obvinění z korupce.

Husní Mubarak před soudem
Zdroj: ČTK/AP/Ahmed Omar

Soud dnes upřesnil, že další slyšení bude trvat tři dny, a to od 19. do 21. října. Na rozdíl od dosavadních stání, přenášených v přímém přenosu v televizi, se to nadcházející uskuteční za zavřenými dveřmi. Mezi předvolanými bývalými činiteli je například bývalý šéf tajných služeb, bývalý premiér Átif Muhammad Ubajd nebo exministr vnitra Ahmad Gamáladdín. V původním řízení proti Mubarakovi představitelé bezpečnosti, kteří byli předvolaní jako svědci, Mubaraka z velké části zbavili zodpovědnosti za krvavé potlačení demonstrantů.

Bezpečnostní situace v zemi zatím i podle vlády neumožňuje výjimečný stav odvolat, dál platí také zákaz vycházení v nočních hodinách. Egyptská armáda aktuálně tvrdě zasáhla proti islamistům na Sinajském poloostrově. Radikálové provokují k vnitřním nepokojům poté, co armáda sesadila islamistického prezidenta Muhammada Mursího.

Pokračuje soud s Husním Mubarakem (zdroj: ČT24)