Další série útoků v Iráku nepřežilo minimálně 35 lidí

Bagdád - Při několika pumových útocích dnes v Iráku přišlo o život minimálně 35 lidí. Předchozí zprávy hovořily o 26 mrtvých. Podle irácké policie skončily nejtragičtěji útoky ve městě Hilla - bomby tam explodovaly ve stejnou chvíli ve dvou zaparkovaných autech poblíž rušného tržiště.

Další nálož pak vybuchla u jedné autodílny. V Hille, která leží jižně od Bagdádu, zemřelo 16 lidí a přes 30 bylo zraněno. Čtyři lidé přišli o život v Iskandaríji a stejný počet obětí si vyžádal útok v Karbale. Tato města leží stejně jako Hilla jižně od Bagdádu. Další atentáty jsou hlášeny z Bagdádu, Basry, Násiríji a Hafríji. V Bagdádu byl cílem útočníků konvoj místního politika Rijáda Azaze. O život přišli dva členové jeho ochranky, sám politik útok přežil.

K dnešním útokům se zatím nikdo nepřihlásil. Násilnosti v Iráku, které v minulých měsících začaly dostávat podobu systematických útoků, se ale připisují tamní odnoži teroristické sítě al-Káida. V Iráku se v poslední době odehrává podobné násilí téměř každý den. Při útoku sebevražedného atentátníka v sobotu na severu země přišlo o život 26 lidí.

Následky výbuchu v Bagdádu
Zdroj: Nabil al-Jurani/ČTK/AP

Za posledních pět měsíců v Iráku zahynulo přes 4000 lidí. V srpnu si násilnosti vyžádaly zhruba 800 obětí a jen tento pátek při explozi dvou bomb na východě Iráku zemřelo nejméně 30 lidí. Násilí souvisí s obnoveným napětím mezi iráckými menšinovými sunnity na jedné straně a většinovými a vládnoucími šíity na straně druhé.