Povodně v Mexiku dál berou životy. Acapulco evakuovalo 40 tisíc turistů

Mexiko – Mexiko se potýká s nejhoršími povodněmi za poslední dekádu. Do dneška zahynulo při záplavách a sesuvech půdy způsobených následky dvou tropických bouří Ingrid a Manuel nejméně 55 lidí. Nejvíce obětí hlásí tichomořské letovisko Acapulco, které dnes zahájilo evakuaci 40 tisíc turistů.

Již 55 lidí přišlo o život ve státech Veracruz, Guerrero (kde leží Acapulco), Puebla, Hidalgo, Michoacán a Oaxaca. Nejvíce byl postižen stát Guerrero, kde zahynulo 34 lidí, většina přímo v Acapulku. „Většinu obětí zde v Acapulku způsobily sesuvy půdy, které zcela pohřbily některé domy,“ řekl Constantino Gonzalez, představitel záchranářů ve státě Guerrero.

Acapulco bylo do dneška kvůli povodním prakticky odříznuto od světa, v průběhu dne však ze zaplaveného mezinárodního letiště zahájily odlety dvě společnosti, které evakuovaly převážně mexické turisty do nezasažených částí země.

Zatímco centrum města se dnes pomalu vracelo k normálnímu životu, řada předměstí zůstávala nadále bez elektrického proudu či pitné vody. Podle úřadů potrvá nejméně do středy, než se povede zprovoznit hlavní příjezdovou silnici do města, kterou zavalilo více než 13 sesuvů půdy z okolních kopců.

Povodně v Mexiku
Zdroj: ČTK/XINHUA/JESUS ESPINOSA

Podle meteorologů se v Mexiku událo nevídané. Tropické bouře totiž současně udeřily na západním i východním pobřeží. „Bouře postihly dvě třetiny celého území Mexika,“ konstatoval ministr vnitra Miguel Ángel Osorio a označil záplavy za „historické“. Nejprve na pacifickém pobřeží dorazila v neděli tropická bouře Manuel. Na druhé straně země poté udeřil v pondělí v Mexickém zálivu hurikán Ingrid, který se na pevnině zmírnil na tropickou bouři.

Oba systémy postupem času nad pevninou dále zeslábly, ale přinesly silné deště, které vyvolaly v některých místech nejhorší záplavy za poslední desetiletí. U města Xaltepec ve státě Veracruz na východním pobřeží sesuv půdy pohřbil dva domy a autobus a usmrtil 12 lidí. Po celém Veracruzu bylo evakuováno 23 tisíc lidí.

Japonsko se potýká s následky tajfunu

Rozsáhlé záplavy trápí také Japonce. V pondělí zemi zasáhl silný tajfun a prudké deště zaplavily mimo jiné část oblíbené turistické destinace Kjóto. Úřady už vyzvaly k evakuaci 400 tisíc obyvatel. Jeden člověk zemřel a desítky lidí utrpěly zranění. V západní a střední části Japonska se ocitlo bez proudu asi 80 tisíc domů.

Už nejméně 55 obětí mají záplavy a sesuvy v Mexiku (zdroj: ČT24)