Papež trochu couvá: Po kritice církve vystoupil proti potratům

Vatikán – Nebojte se odmítat interrupce, vyzval dnes katolické lékaře papež František. Jeho poselství na podporu života, vyslovené při audienci s gynekology, je podle médií usmiřovacím gestem vůči konzervativní části duchovenstva, kterou znepokojil čtvrteční Františkův rozhovor pro jezuitský měsíčník La Civilta Cattolica, který byl zaměřený kriticky do vlastních řad.

„Každé dítě, které se nenarodí, protože je nespravedlivě odsouzeno k potratu, má tvář Ježíše Krista, má tvář Páně,“ prohlásil dnes František. Odsoudil zároveň současnou „kulturu jednoho použití“, která ospravedlňuje zmaření života.

V rozhovoru pro La Civilta Cattolica vyzval František římskokatolickou církev, aby homosexuály a rozvedené osoby zahrnovala milosrdenstvím. Náboženští představitelé by měli být podle něj otevřenější a chápavější a nechovat se jako chladní a dogmatičtí byrokraté. Některá média jeho interview označila za „revoluční“ a ocenila „občanskou statečnost“ hlavy římskokatolické církve.

Papež František
Zdroj: ČTK/AP/Riccardo De Luca

Papež čelí kritice, že se od svého nástupu do funkce před půl rokem jasně nevyjádřil k potratům, antikoncepci nebo homosexuálům. Proti tomu se ohradil - podle něj není možné se vymezovat v takovýchto jednotlivostech bez kontextu.

Vydáno pod