Haiťané napadli vojáky OSN; viní je ze zavlečení cholery

Port-au-Prince – Dva lidé zemřeli při demonstracích Haiťanů proti jednotkám OSN, které protestující viní ze zavlečení epidemie cholery. Nejméně dvacet osob včetně šesti vojáků OSN bylo zraněno. Jednou z obětí byl demonstrant, kterého ve městě Cap-Haitien zastřelil voják OSN. Organizace uvedla, že to bylo v sebeobraně. Při srážkách s vojáky OSN byl zastřelen i další muž. Čtrnáct osob bylo postřeleno a stav dvou z nich je vážný. Cholera si mezitím na Haiti vyžádala už přes 1 000 mrtvých.

Demonstranti podpálili policejní komisařství a auta, která mu patřila. Proti silám OSN se demonstrovalo také ve městě Hinche. Tam bylo zraněno šest vojáků a blíže neurčený počet demonstrantů.

Ze zavlečení cholery jsou obviňováni nepálští příslušníci stabilizační mise OSN. Podle jejího mluvčího ale násilnosti vyvolali političtí agitátoři, kteří chtějí vyvolat nepokoje před prezidentskými a parlamentními volbami svolanými na 28. listopadu.

Epidemie cholery vypukla na Haiti vůbec poprvé a za necelý měsíc si podle posledních údajů vyžádala 1 034 životů. Více než 16 700 lidí se touto nemocí nakazilo. Její původ není znám. Vyšetření všech nepálských příslušníků sil OSN na ni bylo negativní. Nejvíce obětí cholery pochází z departementu Artibonite, kde je hlavní ohnisko nákazy a odkud se nemoc zhruba před třemi týdny začala šířit.

Nepokoje na Haiti
Zdroj: ČT24/ČTK/AP