Horší, než se čekalo: FDP prvně v historii vypadla z Bundestagu

Berlín – Němečtí liberální demokraté (FDP) se nedostali do Spolkového sněmu. Poprvé od vzniku SRN v roce 1949. Už předvolební průzkumy naznačovaly, že to žlutý sloupec označující volební zisk liberálů nedotáhne příliš vysoko. Stratégové FDP optimisticky počítali se ziskem šesti procent, nakonec se liberálové zmohli na pouhých 4,8 procenta a jenom těsně porazili euroskeptickou Alternativu pro Německo, která šla do voleb vůbec poprvé. Předseda strany Philipp Rösler v reakci na volební výprask rezignoval.

Německá média píší o zlomu v dějinách Spolkové republiky. Poprvé v historii se FDP nedostala do Spolkového sněmu a po velké politice ji teď čekají starosti s tím, aby se udržela při životě a v dalších volbách sehrála podstatnější roli. Dosud nejhorší výsledek, 5,8 procenta, strana zaznamenala v roce 1969. I za ten by ale byli letos liberálové vděční.

Oproti minulým volbám v roce 2009, kdy získali 14,6 procenta, si pohoršili skoro o deset procent. „Dnešek je pro nás těžký. Tohle je nejhorší výsledek, jehož jsme kdy dosáhli. Přijímám za to odpovědnost,“ řekl v neděli volební lídr Rainer Brüderle. „Není to konec strany. Je to těžké, ale naše práce bude pokračovat,“ slíbil svým zbylým voličům.

Po vládních starostech tak nastávají pro členy FDP nové úkoly – a to mnohem nepříjemnější: zamyslet se, proč přišli o tolik voličů. Bolestný nový začátek už bude probíhat pod novým stranickým vedením. Po rezignaci Philippa Röslera se jako nejžhavější kandidát na jeho post jeví šéf strany v Severním Porýní-Vestfálsku Christian Lindner, jehož podpora uvnitř strany sílí. Lindner se už nechal slyšet, že „ode dneška musí FDP myslet úplně jinak“.

Volební lídr FDP Rainer Brüderle
Zdroj: ČTK/AP/Martin Meissner

Ponižující žádost o druhý hlas

Osudným se současným šéfům FDP stala hlavě předvolební kampaň, ve které nedokázali najít silné téma. „Je to pozoruhodný výkon, když dokážete stranu s pěti vládními ministry během čtyř let dovést od 14 procent až pod pět. Správná volební strategie se suverénním vystupováním vypadá přece jenom jinak,“ navezl se do svých šéfů předseda buňky v Kielu Wolfgang Kubicki.

FDP v kampani žádala voliče o druhý hlas
Zdroj: ČTK/DPA/Jonas Guttler

Kritika jde také za předvolební žádostí FDP o takzvaný druhý hlas. Každý volič v Německu má totiž dva hlasy – prvním volí osobnosti, které kandidují v jednomandátových volebních obvodech, druhý hlas odevzdává jedné ze stran, která kandiduje v dané spolkové zemi. „Už zbývalo jenom vylepit plakáty se štěňaty a nápisem Prosím, prosím, volte nás,“ poznamenal jízlivě předseda mladých liberálů Lasse Becker.