„Obchodník se smrtí“ byl vydán do USA

Bangkok – Ruský obchodník se zbraněmi Viktor But byl dnes vydán z Thajska do USA. But, přezdívaný „obchodník se smrtí“, již opustil thajské území. V USA má být souzen za spiknutí s cílem zabíjet Američany a podpořit teroristy. V procesu v USA mu hrozí doživotí. Butova kauza vedla k diplomatické přestřelce mezi Washingtonem a Moskvou, která se Buta vždy zastávala a označovala ho za významného obchodníka.

Třiačtyřicetiletý ruský obchodník, který býval pilotem v někdejší sovětské armádě, byl zatčen v Bangkoku v březnu 2008 po setkání s americkými agenty, kteří se vydávali za nákupčí zbraní pro povstalecké Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC). V USA je tato organizace řazena k teroristickým skupinám. But prý chtěl povstalcům prodat 700 raket typu země-vzduch, tisíce pušek, kvalitní vrtulníky a letadla vybavená granátomety a raketami.

But je na černé listině Rady bezpečnosti OSN a podle Washingtonu dodával zbraně mimo jiné povstalcům v Angole, Kolumbii i Sieře Leone. Je také obviněn, že používal flotilu nákladních letadel pro dopravu zbraní do Afriky, Jižní Ameriky a na Blízký východ. Rus ovšem veškerá obvinění odmítá a tvrdí, že zcela legálně provozoval nákladní leteckou dopravu.

Reportáž Pavla Šimka (zdroj: ČT24)

Misha Glenny, britský novinář:

„But v Africe uspěl díky logistice – používal letouny a ukrajinské, moldavské a bulharské piloty. Dostal se tak na místa, kam zásilky nedoručil nikdo jiný. Bral jakoukoliv měnu, včetně diamantů a prodával cokoliv komukoliv, vyzbrojování obou stran konfliktu nevyjímaje.“

Rusko proti vydání Buta do USA protestuje

Rozhodnutí thajské vlády o vydání Buta oznámil premiér Apchisit Vedžadžíva. Rusko extradici vzápětí označilo za nezákonnou a vynucenou pod nátlakem Washingtonu. „Není žádných pochyb o tom, že nezákonné Butovo vydání je důsledkem bezprecedentního politického nátlaku Spojených států na thajskou vládu a justici,“ uvádí se v prohlášení ruského ministerstva zahraničí. Podle ministra zahraničí Sergeje Lavrova je krok thajských úřadů „příkladem do nebe volající justiční svévole“. Lavrovův náměstek Sergej Rjabkov v Moskvě novinářům řekl, že Rusko už se v Butově kauze spojilo s americkými úřady a žádá přístup svých konzulárních pracovníků k zadrženému bezprostředně po jeho přistání v USA.

Butův výslech v USA může poznamenat i rusko-americké vztahy. Mluví se nejen o jeho kontaktech na ruskou rozvědku, ale i o krytí z vyšších pater Kremlu. Otázkou zůstává, o kolik z těchto informací se bude But ochotný s Američany rozdělit.

Z věznice na bangkocké letiště dnes Buta eskortovalo silně ozbrojené komando thajské policie. Ruský obchodník měl na sobě neprůstřelnou vestu a ochranou přilbu. Na startovací ploše Buta převzalo nejméně šest amerických představitelů, kteří jej naložili do připraveného letadla. Podle Butovy manželky Ally byl podnikatel deportován bez dokumentů, „jako by nešlo o občana Ruska, ale USA, jako by nešlo o člověka, ale o věc“. Alla Butová se svým mužem není v kontaktu a nemá o něm žádné informace.