Izraelská veřejnost brojí proti propouštění palestinských teroristů

Tel Aviv - Izraelem otřásly víkendové vraždy dvou vojáků na Západním břehu. Jeden zemřel po zásahu odstřelovačem, tělo druhého chtěl vrah vyměnit za svobodu pro svého bratra vězněného v Izraeli. V celé zemi i samotné vládě se zvedl odpor proti plánu propustit další Palestince odsouzené k dlouhým trestům za teroristické útoky a vraždy - především s ohledem na rodiny jejich obětí.

Osmnáctého dubna 1993 přijel Ian Feinberg jako každý den pracovat do kanceláře humanitárního projektu Evropské unie v Gaze. Otec tří malých dětí právě oslavil třicáté narozeniny. Ještě netušil, že jsou jeho poslední. Přesně v půl páté totiž vtrhli na jednání tři ozbrojení Palestinci. Statný Feinberg s černým pásem v karate neměl šanci. Jeho krk a hlavu okamžitě zasáhly bajonet, nůž a sekera. „Předem si to připravili. Věděli, že Ian se bude vracet z oběda. Pak ho napadli. A zabili úžasnou osobu,“ konstatovala Feinbergova sestra Gila Molchoová.

Přesně po dvaceti letech sledovala Feinbergova rodina, jak se propuštění Palestinci odsouzení za teroristické útoky a vraždy triumfálně vracejí domů. „Jsem nadšený. Těch víc než dvacet let ve vězení bylo těžkých. Teď už je to za mnou a jsem zpátky doma,“ řekl Džamíl Waháb Natšeh, odsouzený za teroristickou vraždu.

Palestinská rodina se připravuje na návrat svého příbuzného z izraelského vězení
Zdroj: ČTK/ZUMA/Mamoun Wazwaz

Mírové rozhovory zatím nikam nevedou

Hrdinského uvítání se doma dostalo i Sajídu Júsefovi, jednomu z vrahů mladého právníka Feinberga a pachatele ještě jedné vraždy. „Izraelská veřejnost velmi těžce nese propouštění teroristů s krví na rukou jako pouhé gesto, aby Palestinci vůbec usedli k vyjednávacímu stolu,“ konstatoval politický komentátor stanice Channel 2 Ehud Jaari.

Po osmi týdnech přitom mírové rozhovory stále nepřinesly větší výsledky. A rodiny dalších obětí teroristických útoků čekají, zda se v příštích kolech propouštění dostanou na svobodu i odsouzení vrahové jejich blízkých. „Snažíte se to utrpení v sobě uzavřít do krabice. A s tou pak žijete. Kolem sebe máte krásné věci, které vám pomohou přežít den,“ poznamenala Molchoová.

Jméno Iana Feinberga v současné době připomíná nápis na jeruzalémském památníku. Izraelských obětí, které zemřely při teroristických útocích, jsou tisíce.

Reportáž Jakuba Szántó (zdroj: ČT24)
Vydáno pod