Benedikt poprvé osobně popřel, že by kryl zneužívání dětí

Vatikán - Bývalý papež Benedikt XVI. popřel, že by se snažil krýt sexuální zneužívání dětí duchovními římskokatolické církve. Komentář, který zveřejnil italský list La Repubblica, je vůbec prvním po letošním Benediktově odstoupení z čela katolické církve.

„Pokud jde o zmiňované zneužívání dětí kněžími, mohu to, jak víte, přijmout jen s hlubokým zděšením. Nikdy jsem se ale nesnažil tyto věci zakrývat,“ napsal Ratzinger v jedenáctistránkovém dopise adresovaném italskému spisovateli Piergiorgiovi Odifreddimu. Ten o problému se zneužíváním dětí napsal knihu ještě v době Benediktova pontifikátu.

Je to zřejmě poprvé, co Benedikt odpověděl na obvinění ohledně sexuálního zneužívání sám za sebe. Předtím to byl vždy Vatikán, který tvrdil, že papež učinil mnoho pro to, aby se zneužíváním dětí duchovními skoncoval, a nikdy se je nesnažil zakrývat.

Skupiny obětí Ratzingera obviňují, že v době, kdy byl ještě prefektem Kongregace pro nauku víry a poté i papežem, dělal málo pro to, aby zneužívání dětí duchovními zastavil. Podle nich je potřeba ještě mnohé odhalit o tom, jak se církev v minulosti chovala. Chtějí, aby k odpovědnosti byli voláni i další biskupové, kteří o zneužívání věděli.

Aféra začala v roce 2002 v americkém Bostonu, když se v médiích začaly objevovat zprávy, že případy zneužívání dětí jsou systematicky utajovány a provinilí duchovní jsou přesouváni z jedné farnosti na druhou, místo aby je církev zbavila kněžství a předala civilním úřadům. Na světlo se postupně dostalo velké množství takových případů, a to nejen v USA, ale i v dalších zemích, včetně evropských a jihoamerických. Podobné případy jsou hlášeny i z Austrálie.

Od té doby církve v mnoha zemích přijaly nové směrnice, které upravují přístup ke zneužívání dětí, předcházení novým případům a způsob, jakým se má o takových případech informovat policie.