Švédský skandál: Policie si preventivně vytvořila databázi Romů

Skane (Švédsko) - Policie v jihošvédském Skane se ocitla pod palbou kritiky kvůli tomu, že vytvořila nelegální databázi obsahující údaje o čtyřech tisícovkách Romů, z nichž mnozí se nikdy nedopustili trestného činu ani z něj nebyli podezřelí. Podle deníku Dagens Nyheter bylo v registru dokonce i několik stovek nezletilých. Shromažďování informací na základě etnické příslušnosti je přitom ve Švédsku nezákonné. Interní vyšetřování má nyní prokázat, zda nebyl porušen zákon na ochranu osobních údajů.

Policie původně existenci seznamů popírala, později uvedla, že byly jen dočasné. Připustila, že se v nich mohou objevovat i jména lidí, kteří se ničeho nedopustili. Databáze obsahovala jméno, etnický původ a příbuzenské vazby Romů. Měla sloužit pro analýzu zločinnosti a její prevenci. Důvodem byl nárůst kriminality po roce 2000, kdy vyšlo najevo, že na vykrádání domů se podílejí romské gangy.

Databázi žádného jiného etnika policie nemá. Policejní ředitel Bengt Svensson uvedl, že databanka je v podobě, v jaké ji noviny popsaly, naprosto nepřijatelná. Ředitelství policie se dokonce domnívá, že by vedení policie v nejjižnějším švédském kraji Skane mělo odstoupit. Databázi odsoudili i přední švédští politici. Ministryně pro záležitosti EU Brigitta Ohlssonová například označila vytvoření databanky za znepokojivé, neetické a nelegální. Preventivní ukládání údajů o Romech je podle ní odporné.

Jak upřesnil spolupracovník ČT Tomáš Sniegoň, policie dnes informovala o jiném registru, který obsahoval asi tisíc dalších jmen, čili celkově jde o databázi asi pěti tisíc Romů – z toho kolem tisícovky dětí, někdy i dvouletých. Ve Švédsku jich celkově žije asi 50 000.

Reportáž Petra Zavadila a Milady McGrathové (zdroj: ČT24)