Mohutné zemětřesení vytvořilo u Pákistánu nový ostrov

Islámábád - Odlehlou část jihozápadního Pákistánu dnes postihlo mohutné zemětřesení o síle 7,8 stupně, které si vyžádalo nejméně 45 mrtvých a zničilo nebo poškodilo mnoho domů. Otřesy byly citelné stovky kilometrů daleko - až v pákistánském přístavu Karáčí či v indické metropoli Dillí, kde se rozhoupaly budovy. V moři prý otřesy způsobily vznik nového ostrova.

Podle americké geologické služby USGS zemětřesení o síle 7,8 stupně udeřilo v hornaté západopákistánské provincii Balúčistán, která je v zemi největší, ale také nejřidčeji osídlená. Ohnisko se prý nacházelo 15 kilometrů pod zemí.

O život přišlo minimálně 45 lidí a přinejmenším 25 utrpělo zranění, většinou v troskách domů. V chudém okrese Avarán je zničeno 30 procent budov. Pákistánská televize odvysílala záběry, na nichž jsou vidět ruiny hliněných domků.

Podle médií v metropoli Balúčistánu, ale i ve vzdálených velkoměstech Karáčí a Dillí mocné záchvěvy půdy rozhoupaly budovy a lidé v panice vybíhali do ulic. „Pracoval jsem na počítači a najednou ucítil otřesy. Stůl a počítač se začaly třást. Myslel jsem, že mám závratě, ale brzy jsem pochopil, že je to zemětřesení,“ líčil jeden obyvatel Karáčí.

Zemětřesení bylo tak silné, že asi 600 metrů od pákistánského pobřeží Arabského moře u přístavu Gvadar se vzedmulo dno a z vody vystoupil skalnatý ostrov.