Našel se kousek čeljabinského meteoritu, vědci jsou na stopě dalším

Moskva – Na necelý milion korun přišlo vylovení úlomku meteoritu ze dna jezera Čebarkul, které se podařilo ruským potápěčům. Meteorit v polovině února zasáhl okolí ruského Čeljabinsku. Očekává se, že během několika dnů se podaří nalézt i jeho největší část.

Pátrání po meteoritu napomohla „mapa“ sestavená vědci z Uralské federální univerzity, kteří v jezeře zaznamenali magnetickou anomálii a její souřadnice. Potápěč první úlomek nalezl už v pondělí, ale v bahně jej zase ztratil, a tak se nález mírně opozdil. Vylovení úlomku velkého asi jako pěst z třináctimetrové hloubky stálo oblastní rozpočet více než půldruhého milionu rublů (asi 960 000 Kč), napsal dnes on-line deník gazeta.ru.

V okolí Čeljabinsku se podle expertů už sesbíralo okolo 300 až 400 kilogramů úlomků meteoritu, ale ještě se hledá jeho hlavní kus, který by mohl vážit „okolo půl tuny“. Předpokládá se, že i tento kus spadl do jezera Čebarkul, a tak potápěči momentálně odstraňují bahno z místa, kde by hlavní díl meteoritu mohl spočívat. Expedice doufá, že nález a vyzdvižení ze dna bude dílem příštích hodin či dnů.

Dno jezera je bahnité a jílovité, vrstva nestabilního podloží je vysoká až tři metry. Viditelnost je navíc prakticky nulová. Navíc k vyhloubení tunelu v bahně potřebovala expedice kromě speciálního vybavení i souhlas úřadu kontrolujícího rybolov. Pokud úlomek meteoritu bude vskutku pořádně velký, potápěči jej budou ze dna dostávat za pomoci speciální plošiny a pontonů. Pokud se meteorit podaří vylovit, stane se podle gubernátora chloubou jednoho z místních muzeí s úkolem přilákat na Ural turisty. Vznikla už také „církev čeljabinského meteoritu“, k níž se prý hlásí už stovka vyznavačů.

„Čeljabinský meteorit“ mají také uvidět na zlatých medailích sportovci, kteří zvítězí na Zimních olympijských hrách v Soči právě 15. února, tedy na výročí příletu kosmického návštěvníka.

Roj meteoritů vyděsil milionový Čeljabinsk 15. února. Tlaková vlna rozbila tisíce oken a úlomky skla zranily asi 1 500 lidí. Úkaz způsobil škody za miliardu rublů (asi 600 milionů korun).

Vydáno pod