K útoku v Nairobi se otevřeně přihlásil Šabáb, vyhrožuje Keni válkou

Nairobi – Hlava somálských islamistických milicí Šabáb se poprvé veřejně přiznala k odpovědnosti za krvavý útok na obchodní centrum v keňském Nairobi. Na zvukovém záznamu, který se objevil na jedné z islamistických internetových stránek, tvrdí Ahmed Abdi aw-Mohamed Godane, o čem se dosud jen spekulovalo. A sice že teroristická akce v keňské metropoli měla být odvetou za podíl Keni na akcích proti Šabábu na jihu Somálska.

Vůdce milicí Šabáb, jehož si Washington cení na 7 milionů dolarů, které za něj nabízí odměnou, hrozí na nahrávce Keni válkou. „Odvolejte své jednotky (ze Somálska), nebo se připravte na dlouhou válku, krveprolití, ničení a evakuace,“ říká Godane.

Pro Šabáb je Keňa válečnou zónou a její obyvatele považuje za nepřátele. Keňská vláda v roce 2011 vyslala vojenské jednotky do sousedního Somálska, aby s islámskými milicemi napojenými na teroristickou síť al-Káida bojovaly.

Na luxusní nákupní centrum Westgate Mall v Nairobi islamisté zaútočili s pomocí automatických zbraní a granátů v sobotu časně odpoledne, kdy byly v budově stovky lidí. Podle vlády při útoku přišlo o život 72 lidí, Šabáb udává počet 137 mrtvých.

Hnutí Šabáb bojuje se somálskou vládou o ovládnutí této východoafrické země od roku 2007. Jednu dobu mělo v moci více než 80 procent somálského území a skoro celé hlavní město Mogadišo. Během posledních dvou let je ale mezinárodní jednotky Africké unie a keňští vojáci vypudili z mnoha dosavadních bašt, včetně metropole.

Příklady táhnou - na východě Keni útočil atentátník granátem na supermarket

Jednoho člověka zabil a tři vážně zranil výbuch granátu v supermarketu v keňském městě Wajir na východě poblíž hranic se Somálskem. Jedním ze zraněných je zřejmě i sám útočník. Přestože místní policie odmítá o motivech činu spekulovat, v oblasti při keňsko-somálských hranicích občas útočí právě Šabáb. Atentátník podle vyšetřovatelů nebyl sám, pět jeho kompliců z místa incidentu uprchlo a policie po nich pátrá.

Vydáno pod