Rusové vyhrožují Tokiu kvůli Kurilám

Moskva – Rusko-japonský spor o Kurily opět nabral na obrátkách. Rusku se totiž nezamlouvá, že Japonci veřejně zpochybňují jeho svrchovanost nad souostrovím. Pokud s tím nepřestanou, Japonci se na Kurily dostanou už jen s vízem, vyhrožuje Rusko. Rusové ostrovy nazývají Jižní Kurily, zatímco podle Japonců jde o Severní teritoria.

Rusko-japonský spor o souostroví trvá už od konce druhé světové války. Tehdy čtyři řídce osídlené ostrovy v Tichém oceánu zabral Sovětský svaz. Země kvůli tomu dosud nepodepsaly mírovou smlouvu.

Napětí sem tam eskaluje. Tentokrát se důvodem k ruskému varování staly výroky japonského státního ministra Ičity Jamamota o „nevyhnutelnosti navrácení Severních teritorií“.

„Pokud se japonští politici z jakýchsi důvodů nemohou po návštěvě ruského území zdržet veřejných vyjádření k ostrovní otázce, vyhrazujeme si právo omezit jejich účast na takovém cestování,“ uvedlo ruské ministerstvo zahraničí, jež citovala agentura Interfax.

Kurily
Zdroj: ČT24

Výroky z Tokia, které tehdejší návštěvu ruského prezidenta na sporných ostrovech označilo za „neodpustitelnou urážku“, přiměly Moskvu k posílení její vojenské posádky i k ujišťování, že se ostrovů nevzdá.

Nicméně letos v dubnu japonský premiér po deseti letech přiletěl na první návštěvu Moskvy. Šinzó Abe si tehdy od cesty sliboval i obnovení rozhovorů o uzavření mírové smlouvy.