Maduro nepřijel do New Yorku kvůli obavám ze spiknutí

Caracas - Venezuelský prezident Nicolás Maduro nepřijel na zasedání Valného shromáždění OSN. Obává se prý spiknutí. Z návštěvy Číny proto odletěl přímo do vlasti, aniž by se zastavil v New Yorku, kde měl podle původních plánů promluvit v rozpravě OSN.

„Informace o tom, že se mu má něco stát, je poměrně obvyklá. Tuto taktiku dokonce používal i Hugo Chávez. V některých případech se jedná spíš o zástěrku než o to, že by mu někdo opravdu usiloval o život,“ řekl ve Studiu ČT24 odborník na Latinskou Ameriku Martin Rey.

Podle něj můžou být za Madurovou taktikou dva důvody. Prvním z nich je to, že Spojené státy jeho úřad nikdy oficiálně neuznaly a Maduro se mohl obávat, že s ním bude v New Yorku zacházeno jako s méněcenným. „A druhá možnost – pořád mu doma hrozí nebezpečí. Pod Chávezem sice byla strana jednotná, ale pod Madurem už být nemusí. Myslet si, že by mu šlo vyloženě o život, není úplně namístě. Ale může mu jít o funkci a jsem si jist, že se může o svou pozici obávat,“ dodal Rey.

Minulý čtvrtek USA údajně zakázaly venezuelskému prezidentskému letounu přelet přes americký vzdušný prostor, když mířil na návštěvu Číny. Ministerstvo zahraničí USA ale později popřelo, že by zákaz přeletu americké úřady vydaly. Venezuelský ministr zahraničí Elías Jaua přesto v pondělí napsal generálnímu tajemníkovi OSN Pan Ki-munovi dopis, v němž požadoval záruky, že bude Madurovi během jeho pobytu v New Yorku „projevována náležitá úcta“.

Rozhovor s Martinem Reyem (zdroj: ČT24)

O spiknutí prý musel vědět i Obama

Maduro ve středu ve vysílání venezuelské televize prohlásil, že svou cestu do New Yorku zrušil z obavy před údajným spiknutím. Podrobnosti o komplotu odmítl blíže vysvětlit, aby nevyzradil svůj důvěrný informační zdroj. „Je obtížné věřit tomu, že by prezident USA Barack Obama o spiknutí nevěděl,“ uvedl venezuelský prezident.

Vztahy USA a Venezuely jsou už řadu let mrazivé, velvyslanectví v Caracasu a Washingtonu jsou od roku 2010 neobsazena. Letos v březnu venezuelské úřady vypověděly dva americké vojenské přidělence. Washington odpověděl vyhoštěním dvou venezuelských diplomatů.