Sedmnáct mrtvých při dalším útoku Tálibánu

Kunduz (Afghánistán) - Sedmnáct mrtvých si vyžádal dnešní útok bojovníků extremistického islámského hnutí Tálibán na ostrahu telefonické ústředny v severoafghánském Kunduzu. Mezi mrtvými je devět strážců, policista a sedm útočníků. Povstalci dnes také vypálili raketu do objektu americké základny v provincii Kunar na východě země. Velitelé NATO uvádějí, že zvýšení aktivity povstalců v posledních dnech je reakcí na intenzivní protipovstalecké operace spojenců.

Aktivita Tálibánu, který přišel o moc v Afghánistánu v roce 2001, se v poslední době stupňuje. K jeho baštám patří jih země, ale v poslední době se jeho působnost rozšiřuje i do dalších oblastí Afghánistánu.

Oběťmi vleklého konfliktu v zemi se v neděli stalo pět zahraničních vojáků, tři afghánští policisté a tři civilisté. Počet zabitých spojeneckých vojáků byl největší v jednom dni od 14. října, kdy jich přišlo o život osm. Dva cizí vojáci byli zabiti při výbuších dvou náloží na jihu země, tři další muži se stali obětí útoku povstalců na východě. Jejich národnost velení mezinárodních sil neoznámilo.

V Afghánistánu už letos zahynulo 643 příslušníků spojeneckých sil. Letošní rok je pro zahraniční síly nejkrvavější od počátku afghánské operace v roce 2001.

Indexu teroristické hrozby vévodí Somálsko

Afghánistán se nadále drží v první desítce „indexu teroristické hrozby“, který každoročně sestavuje specializovaná britská společnost Maplecroft. Do čela se letos dostalo Somálsko, za ním jsou Pákistán a Irák, který tento žebříček vedl loni. Index se sestavuje podle počtu a intenzity teroristických atentátů v loňském roce a podle celkové situace v dané zemi.

V Somálsku bylo od loňského do letošního června zaznamenáno 556 teroristických útoků, při nichž bylo zabito 1437 lidí, uvádí Maplecroft. Násilí v této zemi, kde je už léta prakticky bezvládí, je spojeno především s činností militantní islamistické skupiny Šabáb, která je napojena na mezinárodní teroristickou síť al-Káida. Loni bylo Somálsko v žebříčku na čtvrtém místě.

První desítku nejrizikovějších zemí doplňují Afghánistán, palestinská území, Kolumbie, Thajsko, Filipíny, Jemen a Rusko. Jemen se v této skupině ocitl poprvé. V Evropě je nejvyšší riziko v Řecku, které si také nejvíc pohoršilo: z loňského 57. místa se kvůli násilnostem krajně levicových skupin dostalo na 24. místo.

Oběti NATO v Afghánistánu k 15. listopadu 2010
Zdroj: ČT24