Rukojmí z nákupního centra v Nairobi mluví o prožitém pekle

Nairobi - Vyšetřování teroristického útoku v nákupním centru Westgate v keňském Nairobi pokračuje; situace v zemi zůstává napjatá a kvůli nasazení keňských vojáků v Somálsku hrozí tamní milice Šabáb dalšími útoky. Rukojmí, kteří akci teoristů v centru přežili, mluví o děsivých zážitcích.

Samreen Sulejmanové je teprve třináct let, při útoku v nákupním centru zažila šok, přesto se o svých zážitcích nebojí veřejně promluvit. „Chytila jsem mámu za ruku a utíkaly jsme. Ptala jsem se jí, jestli to je skutečné, a ona odpověděla, že neví. Pak jsem viděla otce, jak se od nás vzdaluje, a nechtěla jsem ho ztratit. No a potom jsme vyběhli po eskalátoru a ocitli se mezi nábytkem. Nevěděli jsme, kde ti teroristé můžou být,“ vzpomíná keňská dívka.

Samreen věří, že právě sdílením svých zážitků se oběti útoku lépe vyrovnají s psychickými následky. I ji ale znepokojují nové útoky na severu země. Islamisté tam zabili nejméně tři lidi a kvůli vojenské přítomnosti Keni v Somálsku hrozí dalšími akcemi. O situaci v regionu se mluvilo také na půdě Valného shromáždění OSN.

Zásah v nákupním centru v Nairobi
Zdroj: ČT24

„Snažíme se bojovat s nepřítelem přímo v Somálsku. To ale nestačí, proto je potřeba misi posílit a rozšířit. Myslím, že tato malá investice neznamená nic ve srovnání s následky, jaké mohou být, když se situace podcení,“ upozornil somálský prezident Hasan Šejch Mohamad.

O totožnosti a původu útočníků bezpečnostní složky zatím nic nezveřejnily. Keňa požádala Interpol o vydání mezinárodního zatykače na Britku známou pod přezdívkou Bílá vdova. O její účasti na útoku ale podle policie zatím nejsou důkazy - zatykač se týká plánování pumových útoků v keňských přímořských letoviscích v prosinci 2011.