Have a nice day - chodá háfez, zaznělo mezi Washingtonem a Teheránem

Washington - Americký prezident Barack Obama dnes hovořil telefonicky s íránským protějškem Hasanem Rouháním. Šlo o první přímý rozhovor prezidentů obou zemí od íránské islámské revoluce z roku 1979. Tématem bylo řešení vleklého sporu kolem íránského jaderného programu. Rozhovor inicioval Rouhání; oba politici spolu telefonovali kolem půl deváté večer našeho času a mluvili asi čtvrt hodiny.

„Zopakoval jsem prezidentovi Rouhánímu, co už jsem řekl v New Yorku. Ačkoli budou stát v cestě pokroku a úspěchu překážky a úspěch není v žádném případě zaručen, věřím, že můžeme dosáhnout komplexního řešení,“ prohlásil Obama.

Írán usiluje o zrušení mezinárodních sankcí, které ochromují jeho ekonomiku. Světové společenství je na něj uvalilo za spor kolem obohacování uranu, v němž Írán nechce ustoupit. Západní společenství se domnívá, že se Teherán snaží vyvinout jaderné zbraně. Obama řekl, že sankce budou moci být zrušeny na základě ověřitelných a prokazatelných činů ze strany Íránu.

Hasan Rouhání
Zdroj: Seth Wenig/ČTK/AP

Rouhání slíbil, že bude vůči světu otevřenější než jeho předchůdci, a spor chce vyřešit do půl roku. Agentura Reuters s odvoláním na údajné Rouháního prohlášení na Twitteru uvedla, že oba státníci „vyjádřili vzájemnou politickou vůli rychle vyřešit jadernou otázku“. Rouhání se prý na závěr rozloučil anglicky „have a nice day“ (mějte se hezky), na což Obama pohotově odpověděl ve fársí „chodá háfez“ (na shledanou).

Ministři zahraničí Íránu a skupiny 5+1 (USA, Francie, Británie, Rusko a Čína jako pětice stálých členů Rady bezpečnosti OSN plus Německo) se ve čtvrtek v New Yorku dohodli na pokračování rozhovorů kvůli spornému íránskému jadernému programu. Diplomaté se sejdou v Ženevě 15. a 16. října.

Vydáno pod