Rada bezpečnosti schválila rezoluci o Sýrii

New York/Haag - Rada bezpečnosti OSN v noci na dnešek jednomyslně schválila rezoluci požadující likvidaci syrského arzenálu chemických zbraní. Neobsahuje však bezprostřední hrozbu vojenského potrestání režimu Bašára Asada, pokud by se požadavku nepodřídil. Mimo jiné stanoví, že Sýrie nesmí chemické zbraně používat, vyvíjet či skladovat a musí plně spolupracovat s OSN na likvidaci svých zásob těchto zbraní. Součástí dokumentu je i odsouzení použití chemických zbraní při srpnovém útoku, ale neurčuje, kdo je za incident odpovědný.

Schválení rezoluce představuje diplomatický průlom v přístupu mezinárodního společenství k občanské válce v Sýrii, která trvá fakticky již dva a půl roku. Tři předchozí návrhy rezolucí namířené proti syrskému vládnoucímu režimu prezidenta Bašára Asada narážely na vytrvalá veta Ruska a Číny. Pokud Sýrie podmínky rezoluce poruší, bude RB OSN jednat o nové rezoluci a v ní žádat na základě VII. článku Charty OSN sankce včetně použití vojenské síly.

„Mnoho měsíců jsem tvrdil, že potvrzené použití chemických zbraní v Sýrii si žádá tvrdou a jednotnou odpověď. Dnes v noci to mezinárodní společenství splnilo. Chválím za to členy Rady bezpečnosti, zvlášť jsem vděčný ruskému a americkému ministru zahraničí,“ prohlásil Pan Ki-mun, generální tajemník OSN.

Dohodu na textu rezoluce ve čtvrtek oznámil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov a později také jeho americký protějšek John Kerry. Lavrov po hlasování ujistil, že Rusko se chce podílet na likvidaci syrských chemických zbraní. Podle Kerryho rezoluce ukázala, že diplomacie je dostatečně silná na to, aby vedla k „zneškodnění nejhorších válečných zbraní“.

Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius vyjádřil potěšení z toho, že Rada bezpečnosti si „konečně zaslouží svůj název“. Šéf francouzské diplomacie nicméně dodal, že ještě „sama o sobě Sýrii nezachrání“.

Americký prezident Barack Obama již v pátek podotkl, že dohoda o rezoluci, která umožní likvidaci syrských chemických zbraní, je „potenciálně velké vítězství mezinárodního společenství“. Moskva ale dala najevo, že vypracování rezoluce považuje hlavně za svůj úspěch. Čína vyjádřila radost z toho, že jednotný postoj RB OSN schválenou rezolucí posunul řešení syrské krize z „okraje válečné propasti“ opět na cestu míru. Vyslovila také přesvědčení, že všechny strany vázané rezolucí budou spolupracovat s OSN a Organizací pro zákaz chemických zbraní (OPCW).

„Pokud by tato rezoluce byla plně uskutečněna, podařilo by se nám eliminovat jeden z nejrozsáhlejších chemických arzenálů na jednom z nejméně stabilních míst na světě,“ doufá americký ministr zahraničí John Kerry.

Konference bude v polovině listopadu

V této souvislosti oznámil generální tajemník OSN Pan Ki-mun, že druhá ženevská konference o Sýrii se bude konat v polovině listopadu. Přijetí rezoluce přitom označil za „první nadějnou zprávu ohledně Sýrie po velmi dlouhé době“.

Na mírové konferenci budou mocnosti hledat politickou dohodu o vzniku přechodné vlády, která by připravila svobodné volby. Syrská opozice již naznačila, že je připravena se konference v Ženevě zúčastnit.

„Rusko si může přičíst obrovské diplomatické vítězství, protože zabránilo západní vojenské intervenci. Ukázalo, že je pořád na Blízkém východě důležitým hráčem. Pro Američany je to samozřejmě také dobrá zpráva, protože bez jediného výstřelu dosáhli toho, čeho chtěli, to znamená likvidace chemických zbraní v Sýrii,“ okomentovala rezoluci analytička Pražského institutu bezpečnostních studií Irena Kalhousová.

Syrský velvyslanec při OSN Bašár Džaafarí prohlásil, že by Turecko, Saúdská Arábie, Francie, Katar a USA, tedy země aktivně se zastávající povstalců, měly obsahu rezoluce věnovat zvýšenou pozornost. Varoval, že by mohly být na jejím základě pohnány k zodpovědnosti za „pokračování podpory povstalcům“.

Odpůrce režimu Bašára Asada rezoluce spíše zklamala. Syrský exministr kultury Rijád Agha, který nyní žije v exilu, například kritizuje fakt, že text závazného dokumentu se zaměřil pouze na otázku zničení chemických zbraní. Může tak být podle něj pochopen jako „povolenka k zabíjení Syřanů všemi zbraněmi, jen s výjimkou chemických a jaderných“. Syrská opoziční národní koalice rezoluci přivítala, přála by si ale „jasnější“ znění.

Inspekce skladů začnou v úterý

Výkonná rada OPCW mezitím odsouhlasila v Haagu prováděcí dokument, který zajistí likvidaci syrského chemického arzenálu. Inspekce skladů by měly začít 1. října. Sýrie musí týmu kontrolorů zajistit přístup k lokalitám, kde se zbraně skladují nebo vyrábějí. Pokud to nesplní, bude do čtyřiadvaceti hodin svolána výkonná rada OPCW, která může porušení dohody nahlásit OSN.

Dokument dává skupině vyslané OPCW pravomoc prohlédnout nejenom lokality, které Sýrie sama přiznala jako místa spojená s chemickými bojovými látkami, ale také jakékoli jiné místo, které si bude přát prohlédnout některá z členských zemí OPCW.