Šedesát tisíc za fotku muže s nákupním vozíkem

Moskva – Ruský server LifeNews zveřejnil vůbec první fotografii Edwarda Snowdena, který získal počátkem srpna v Rusku roční azyl. Bývalý spolupracovník amerických tajných služeb na snímku tlačí nákupní vozík plný potravin a kolem něj jsou vidět automobily s ruskými poznávacími značkami. Podle ruského serveru, který má blízko ke Kremlu, byla fotografie pořízena v Moskvě - nejspíš před pár týdny.

Američan dostal počátkem srpna v Rusku roční azyl po víc než měsíčním pobytu v tranzitním prostoru mezinárodního letiště Šeremeťjevo. Tam se dostal po příletu z Hongkongu, kde vyzradil informace o americkému tajném programu na sledování internetové komunikace a telefonních hovorů. Spojené státy opakovaně a neúspěšně žádají Moskvu o jeho vydání, protože ho chtějí stíhat za špionáž a vyzrazení utajovaných informací.

Od té doby, co opustil letiště, Snowdena nikdo nespatřil. Jak uvedl jeho právník Anatolij Kučerena, třicetiletý Američan žije na tajném místě, protože se bojí, že by ho Američané mohli objevit. Nyní Kučerena odmítl potvrdit, že je Snowden přímo v Moskvě. „Berme to tak, že na fotografii, kterou máte k dispozici, není vidět, v jakém to je regionu nebo něco podobného. Jsou tam vidět jen poznávací značky aut,“ odpověděl advokát vyhýbavě na dotaz serveru LifeNews.

Na fotografii, pokud není falešná, nejsou vidět ani žádní bodyguardi, které prý Snowden má kvůli obavám o svou bezpečnost. Ruský server údajně za snímek zaplatil 100 000 rublů (přes 58 000 Kč). Zatímco Kučerena se nedávno nechal slyšet, že jeho klient vychází ven jen v přestrojení, na snímku Snowden vypadá oblečený úplně normálně.

Vydáno pod