Argentinská prezidentka se po operaci hlavy cítí dobře

Buenos Aires - Argentinská prezidentka Cristina Fernándezová Kirchnerová podstoupila dnes operaci kvůli hematomu na mozku. Lékaři odsáli krev, která se nacházela pod její lebeční kostí. Podle prezidentského paláce proběhla operace velmi dobře, prezidentka se prý cítí dobře a děkuje lékařům a svým stoupencům, kteří se za ni před nemocnicí modlili.

Argentinská politička leží v univezitní nemocnici Fundación Favaloro, která je jednou z nejlepších v zemi. „Jestliže Bůh dá, bude tady brzy s námi, v plné formě. Nyní čekáme na zprávu lékařů,“ řekl guvernér Buenos Aires Daniel Scioli s tím, že Fernándezové Kirchnerové přeje brzké uzdravení.

K zákroku chirurgové přistoupili kvůli zmírnění tlaku na mozek. Ke vzniku subdurálního hematomu došlo v srpnu, kdy se prezidentka uhodila do hlavy při pádu. Fernándezová Kirchnerová již minulý týden oznámila, že kvůli hematomu si bere měsíční volno od státnických povinností. V pondělí ale nečekaně zamířila do nemocnice v Buenos Aires, kde se lékaři shodli na nutnosti chirurgického zákroku. Šedesátiletá politička si totiž údajně stěžovala na brnění v levé ruce.

Před nemocnicí v argentinské metropoli se shromáždilo množství stoupenců prezidentky, kteří měli transparenty jako Vydrž, Cristino či Jsme s tebou. Někteří zůstali před nemocnicí celou noc na dnešek.

Vdova po zesnulém exprezidentovi Néstoru Kirchnerovi je u moci od roku 2007, znovuzvolena byla o čtyři roky později. Její politika se vyznačuje výraznými státními zásahy do ekonomiky včetně zestátňování klíčových podniků a soukromého penzijního systému, kontrolou měny nebo obchodním protekcionismem. Letos však čelila masovým demonstracím a její popularita v zemi klesá. O třetí termín, kvůli němuž by se musela měnit ústava, podle svých slov usilovat nebude. Řada jejích spolustraníků se ale snaží její názor změnit.

Vydáno pod