Boj za údajné piráty: Šéf Greenpeace se chce sejít s Putinem

Moskva – Šéf mezinárodní organizace Greenpeace Kumi Naidoo požádal o schůzku s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, aby se přimluvil za propuštění 30 aktivistů protestujících proti těžbě ropy v Antarktidě. Ruské úřady je zadržely minulý měsíc a obvinily je z pirátství, za což jim hrozí až 15 let vězení. Ruští vyšetřovatelé ale dnes navíc oznámili, že na lodi Greenpeace našli narkotika, a pohrozili tak vznesením dalších obvinění „ze závažných trestných činů“.

„Miliony lidí po celém světě, včetně mnoha Rusů, touží po tom, aby skončilo věznění 30 odvážných a mírumilovných mužů a žen, kteří jsou zadržováni v Murmansku. Vy víte, že obvinění z pirátství, vznesená proti našim aktivistům, se týkají zločinu, který se nikdy nestal,“ uvedl v dopise adresovaném Putinovi.

Ředitel Greenpeace se nabídl, že přicestuje do Ruska, aby posloužil jako osobní záruka, že se aktivisté v případě propuštění z vyšetřovací vazby na kauci zachovají správně. V dopise, který předal ruskému velvyslanectví v Haagu, žádá prezidenta o naléhavou schůzku. Organizace ho zveřejnila poté, co soud v Murmansku zamítl první tři odvolání proti uvalení vazby.

Zadržováním aktivistů Rusko nevydělá, tvrdí Naidoo

Vazbu vyšetřovatelé odůvodnili tím, že aktivisté by v případě, že zůstanou na svobodě, mohli odcestovat z Ruska dřív, než skončí vyšetřování. Naidoo Putina vyzval k okamžitému osvobození zadržovaných aktivistů, a to i proto, že na protahování případu nikdo nevydělá, ani Rusko.

Komando ruských pohraničníků se minulý měsíc zmocnilo ledoborce Greenpeace Artic Sunrise a zadrželo jeho posádku. Ruští vyšetřovatelé tvrdí, že aktivisté z této lodi v polovině září „napadli“ těžební plošinu Prirazlomnaja ruské společnosti Gazprom. Greenpeace naopak trvá na tom, že protest aktivistů byl pokojný, že aktivisté v nafukovacích člunech bezpečnost obří těžební plošiny ohrozit nemohli a že se ruské komando nezákonně zmocnilo lodi v mezinárodních vodách. To však Rusko popírá. Nicméně právní kroky proti Rusku v pátek zahájilo Nizozemsko, pod jehož vlajkou se loď Greenpeace plavila.

Vyšetřovatelé dnes také oznámili, že při prohlídce lodi nalezli „omamné látky“, jejichž původ a účel dále objasňují. Prý i část zabavené techniky „měla dvojí účel a mohla být využita nejen pro ochranu přírody“. Mluvčí vyšetřovatelů Vladimir Markin také uvedl, že „už je zřejmé, že řada obviněných si vyslechne obvinění ze spáchání dalších těžkých zločinů“: konkrétně jde o pokus narazit do člunu ruských pohraničníků, čímž podle mluvčího došlo k pokusu o útok na život a zdraví úřední osoby.