Rakouskou vládu bude znovu sestavovat Faymann

Vídeň - Sestavením nové rakouské vlády pověřil dnes prezident Heinz Fischer dosavadního kancléře Wernera Faymanna, jehož sociální demokraté (SPÖ) vyhráli koncem září parlamentní volby. Nejvíce se hovoří o pokračování velké koalice s lidovci (ÖVP).

SPÖ získala ve volbách 26,8 procenta hlasů, druhá ÖVP 23,99 procenta. Obě strany, které doposud vládly společně, tak mají ve 183členné Národní radě společně 99 křesel (SPÖ 52, ÖVP 47), což je dost na to, aby ve velké vládní koalici pokračovaly.

„Je skutečností, že první a druhá strana, pokud jde o hlasy, mají stabilní většinu mandátů,“ řekl novinářům prezident Fisher poté, co Faymanna sestavením vlády pověřil. Zároveň potvrdil, že pokračování vládní koalice demokratů a lidovců podporuje. Pro další spolupráci SPÖ a ÖVP se vyslovil i Faymann, který chce koaliční jednání zahájit co nejdříve.

ÖVP je připravena s SPÖ jednat, odmítla ale vyloučit možnost vytvoření koalice s jinými stranami. Na pozvání sociálních demokratů chce vedení strany odpovědět až po své pondělní poradě, rozhovory by tak mohly začít v polovině příštího týdne. Do parlamentu se kromě obou vládních stran dostala Svobodná strana Rakouska (FPÖ), Zelení, Team Stronach a NEOS.