Miliony indických dětí jsou zneužívány k práci a prostituci

Dillí - V Indii žije asi 11 milionů dětí bez domova. Vychovává je ulice a často jsou zneužívány k těžké práci, nebo dokonce k prostituci. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila mezinárodní nevládní organizace Human Rights Watch.

Ekonomové hovoří o Indii jako o zemi s největším hospodářským potenciálem na světě. Vznikla zde silná střední třída vzdělaných, anglicky hovořících lidí. Mezinárodní organizace Human Rights Watch teď ale upozorňuje na osudy dětí, které nejenže z hospodářského růstu nic nemají, ale často jsou i jeho obětí. V Indii žije na ulici asi 11 milionů dětí, což je vůbec nejvíce dětí bez domova na světě.

Asi 28 milionů dětí je navíc využíváno k dětské práci. Malé děti z chudinských slumů jsou nuceny k dětské práci v podmínkách, které by těžko vydržel i dospělý člověk. „Drželi mě ve velké, tmavé a uzavřené místnosti. Dělala jsem všechnu práci. Když jsem se zeptala na jídlo, tak jsem nic nedostala. A když jsem řekla, že chci jít domů, tak mě zbili,“ dokládá jedna z dětských obětí.

Děti jsou sexuálně zneužívány

Kromě těžké práce jsou děti v řadě případů vystavovány také sexuálnímu zneužívání. Bránit se nemají jak. V konzervativní indické společnosti totiž prostituce, i když vynucená, znamená doživotní cejch. A pokud se oběť odhodlá jít na policii, je často odmítnuta, nebo se dokonce stane obětí šikany. K sexuálnímu násilí může docházet doma, v dětských domovech i v ústavní péči.

V současné době existuje velké množství útulků pro děti ulice. Právě v řadě z nich ke zneužívání dochází. Získat přesné údaje je ale skoro nemožné. Přehled nemají ani státní úřady, které tak neplní kontrolní funkci. Pracovníci nevládní organizace upozorňují, že tento stav bude trvat, dokud se indická vláda neodhodlá k rozsáhlým reformám, které by se měly týkat sociální oblasti, policie i justice.

Vydáno pod