V tlačenici na mostě zemřelo 115 indických poutníků

Dillí – Počet obětí davové paniky, která v neděli vypukla u hinduistického chrámu v indickém státě Madhjapradéš, se zvýšil na nejméně 115 mrtvých a 133 zraněných. Uvedla to místní policie. Pátrání po dalších obětech bylo ukončeno.

Lidé umírali v tlačenici na dlouhém betonovém mostě přes řeku Sindh nedaleko svatyně, na němž prý bylo v okamžiku neštěstí 25 tisíc věřících. Podle agentury Reuters dav zpanikařil poté, co se část zábradlí utrhla a začaly se šířit fámy, že most je na pokraji zhroucení. Řada obětí byla umačkána či ušlapána, zatímco další se utopily, když spadly či skočily z mostu dolů do prudkého toku řeky Sindh, rozvodněné silnými lijáky.

Záchranáři až do dneška prohledávali řeku a hledali v ní těla pohřešovaných. „Počet mrtvých stoupl na 115. Záchranné operace byly ukončeny,“ prohlásil policejní velitel Dilip Arja s tím, že některá těla zřejmě již odnesl proud a nemohla tak být z vody vyzdvižena. Většinu obětí tvoří ženy a děti. Deset zraněných je údajně v kritickém stavu. Indická zpravodajská televize NDTV sdělila, že před chrámem Ratangarh, který se nachází asi 80 kilometrů od města Datia, se na závěr několikadenního hinduistického svátku shromáždilo v neděli na půl milionu věřících. 

Před sedmi lety zahynulo na stejném místě 50 poutníků 

V roce 2006 zahynulo na stejném místě na čtyřsetmetrovém mostě před chrámem Ratangarh asi 50 poutníků, kteří skočili do řeky ve snaze uniknout tlačenici. Tehdejší dřevěný most byl podle agentury AP od té doby nahrazen podstatně širším mostem betonovým. Ten při nejnovějším neštěstí nebyl nijak poškozen, uvedli experti.

V Indii nezřídka dochází k podobným masovým panikám. V tlačenici před svatyní v jihoindickém státě Kérala přišlo v roce 2011 o život přes 100 lidí. V roce 2008 zemřelo v davovém chaosu u chrámu Čamunda v blízkosti města Džódhpur na severozápadě země více než 200 věřících.

Indická policie přichází na místo neštěstí
Zdroj: ČT24/ČTK/AP