Marseille se propadá do kriminálního temna. Pomůže armáda?

Marseille – Provensálská metropole řeší nárůst násilných trestných činů. Počet vražd v Marseille znepokojuje nejenom tamní radnici, ale také vládu v Paříži. Většině místních se mafiánská pověst města nelíbí. Tvrdí, že čísla nepřevyšují celostátní průměr. Podle nich je také především zapotřebí investovat do škol, protože nejvíce mrtvých je právě mezi mladými.

Obraz Marseille jako mafiánského města plného násilí už měsíce plní média. Střelba za bílého dne a vyřizování účtů mezi gangy je zde čím dál častější. Jednou z posledních obětí byl syn sportovního ředitele místního fotbalového týmu. Pošramocené pověsti města již podlehli i někteří místní a na černém trhu si pořídili zbraně na sebeobranu.

Policie na problémy již nestačí, a část radních tak volá po radikálních řešeních. Návrh na povolání armády na sebe nenechal dlouho čekat. „Válečným zbraním zkrátka může dát odpověď také armáda,“ uvedla starostka dvou částí Marseille Samia Ghaliová. Někteří místní ale s tímto přístupem nesouhlasí. Podle nich je spíše potřeba projekt pro bezpečnost a místo armádních posil posílat peníze pro školy. Většina obětí marseillských vražd jsou totiž mladí lidé z chudých čtvrtí, které nalákala vidina snadného výdělku z prodeje drog.

Nárůst kriminality v Marseille (zdroj: ČT24)