Izraelská armáda objevila tajný tunel z pásma Gazy

Jeruzalém - Izraelská armáda objevila dva a půl kilometru dlouhý tunel vedoucí z pásma Gazy do Izraele. Podle tamní armády ho plánovali Palestinci využít k útokům a únosům v Izraeli. Izraelská armáda tunel objevila před několika dny, až dnes ale získala povolení informaci zveřejnit.

Tunel měří téměř dva a půl kilometru a probíhá zhruba 18 metrů pod povrchem. „Objevení tunelu (…) zabránilo pokusům ublížit izraelským civilistům, kteří bydlí blízko hranice, a vojenským silám v oblasti,“ uvedl izraelský ministr obrany Moshe Yaalon.

Materiál na stavbu pocházel zřejmě z humanitárních dodávek

Stavba tunelu podle odhadů nebyla krátkodobou záležitostí, využilo se na ni zhruba 350 až 500 tun betonu. Ten se zřejmě pochází z humanitárních dodávek z Egypta a Izraele. Cílem velmi náročné a utajované operace Palestinců bylo pravděpodobně zopakovat útok z roku 2006, kdy se pomocí podobného tunelu dostali teroristé na izraelské území, zabili dva izraelské vojáky a unesli Gilada Šalita.

Incidenty v oblasti se v poslední době stupňují. Na řadě míst jsou zesílena bezpečnostní opatření, která zkomplikují život běžných Palestinců.

Komentář Jakuba Szántó (zdroj: ČT24)
Vydáno pod