Tvrdě proti násilí. Motorkářské gangy v Austrálii čeká vlastní žalář

Canberra – Parlament australského Queenslandu chce zavést přísné zákony namířené proti motorkářským gangům. Navrhovaná legislativa například zakazuje členům gangu vlastnit tetovací salony či v nich pracovat. V případě odsouzení budou jejich motorky sešrotovány. Stát také plánuje zřídit speciální věznici, která by byla určena jen motorkářům. Queensland tak chce zabránit násilí spojenému s těmito gangy, které v posledních letech stoupá, píše server BBC News.

Australský Queensland chce gangy rozbít

Queenslandský premiér Campbell Newman uvedl, že nové zákony byly navrženy tak, aby „zničily“ motorkářské gangy známé také jako „bikie gangy“. Podle premiéra budou nejtvrdší na světě. „Budeme jim bránit ve shromažďování a nošení barev jejich klubu na některých místech,“ dodal Newman.

Podle nových zákonů bude pro členy gangů rovněž obtížnější dostat kauci. Generální prokurátor Jarrod Bleijie zároveň konstatoval, že severně od města Brisbane se zřídí zvláštní vězení přímo pro motorkáře. Odsouzení mají projít přísnými drogovými testy, v celách stráví 23 hodin denně a jejich komunikace bude sledována. Žádné televize ani posilovny se nedočkají. „Trest je drsný záměrně. Chceme je zlomit, rozbít tyto skupiny,“ poznamenal Bleijie.

Australské motorkářské gangy
Zdroj: ČTK/AP/Craig Greenhill

Válka znepřátelených motorkářských gangů podle australských úřadů přináší čím dál větší množství násilností do ulic, včetně pumových útoků, přestřelek a pouličních rvaček. Motorkáři prý jsou také stále častěji zapojeni do obchodování s drogami a dalších zločineckých aktivit.

Úřady vyjádřily obavy, že tento vývoj může mít negativní dopady na turistický ruch v oblasti. Jen na konci září úřady obvinily celkem osmnáct motorkářů zapojených do rvaček v Queenslandu. Další státy se chystají deportovat zahraniční příslušníky gangů, kteří přijeli do Austrálie připojit se k bojujícím stranám.

Parlament kvůli obavám z útoku uzamčen

Vláda Tonyho Abbotta slíbila místním úřadům federální podporu a do státu Viktorie byla povolána armáda na pomoc při zatýkání násilných členů gangů. Queenslandské tažení proti motorkářům vyvolalo znepokojení, že by se místní parlament, který má zmíněná opatření definitivně schválit, mohl stát terčem odvetného útoku. Proto byly jeho brány uzamčeny a veřejné prohlídky budovy zrušeny.

Drastická opatření kritizovaly organizace prosazující občanské svobody, podle nichž se jedná o „taktiku šoku a zastrašování“, kterou poslanci předem neprodiskutovali s nikým vyjma policie, uvedl server BBC News.

Případ z Česka

Tragicky skončil začátkem října víkendový sraz motorkářů v Libině. Kromě úmrtí dvaačtyřicetiletého cizince byli zraněni i další tří lidé. Co přesně se stalo v noci v libinské motorkářské klubovně, která vznikla v budově bývalého obchodu, však stále není jasné. Spekuluje se o střetu dvou znepřátelených motorkářských skupin, místní obyvatelé popsali, že uslyšeli výstřely, účastníci setkání se potom pokusili ujet. Policisté zadrželi několik desítek lidí, převážně cizinců, které vyshlechli a propustili.