Miliony muslimů míří do Mekky

Mekka – Od 14. do 18. listopadu potrvají obřady pouti do saúdskoarabské Mekky, kam letos zamíří více než dva miliony muslimů. Jen dnes zahájilo tradiční několikadenní muslimskou pouť zvanou hadždž nejméně 2,5 milionu věřících. Mezi účastníky je čtvrt milionu domácích poutníků, na bezpečnost dohlíží 70 tisíc policistů a vojáků. Všechna rituální místa a trasy poutě už prověřil ministr vnitra princ Najíf ibn Abdal Azíz Saúd. Pouť do Mekky je poslední z pěti pilířů islámu a věřící ji má vykonat alespoň jednou za život, pokud mu to zdravotní stav dovolí.

Saúdská Arábie dává jednotlivým zemím kvóty, jimiž limituje počet poutníků. Letos účast omezila ve srovnání s předchozími lety o desetinu, protože stále ještě není dostavěno stanové městečko v údolí Míná, v němž poutníci přespávají. Letos poutníky neohrožují žádné epidemie, loni byli z obav ze šíření prasečí chřipky při příjezdu prohlíženi a organizátoři kvůli tomu najali navíc 20 tisíc zdravotníků.

Saúdská Arábie poutní místa kolem Mekky každoročně něčím obohatí, aby zvýšila bezpečnost poutníků či kapacitu rituálních míst. Letos poprvé bude k dispozici vlaková souprava, která bude vozit poutníky mezi Mekkou a poutními místy na 18kilometrové trase. Další premiérou bude letos dokončený pětiúrovňový most, jímž se poutníci dostávají ke stélám, u nichž na konci pouti rituálně kamenují Satana. Tradičně se v těchto místech tvořily nebezpečné zácpy, v nichž lidé umírali.

Mekka (zdroj: ČT24)

Muslimové putují do Mekky každoročně k několikadenním rituálům symbolizujícím základní koncepty islámu - víru, pokoru, bratrství a jednotu. Jde o velký svátek posledního z 12. měsíců muslimského lunárního kalendáře. Přesný termín pouti stanovují znalci islámu podle toho, kdy se na obloze objeví srpek nového měsíce. Letošní obřady mají trvat od 14. do 18. listopadu, přičemž nejmasovější z rituálů spojený s porážkou obětních zvířat připadne na 16. listopad. Tento svátek oběti zvaný íd-al-adhá je podle muslimů připomínkou víry proroka Ibráhíma (starozákonního Abraháma), jehož víru Bůh podle legendy zkoušel, když mu přikázal obětovat syna Ismáíla (starozákonního Izmaela). V židovské tradici ale takto Bůh Abraháma zkoušel v případě syna Izáka, který byl synem Abrahámovy ženy Sáry.

Rituály se odehrávají v Mekce, na pahorku Arafát a v údolí Míná, tedy na místech spojených s legendou o Ismáílovi a jeho matce Hagar. Ibráhím je poslal pryč, aby unikli hněvu Sáry. Vydali se na východ a dostali se do vyprahlé krajiny. Když téměř umírali žízní, našli vodu. Alláh údajně Ibráhímovi řekl, aby na tom místě vystavěl svatyni. Tou je Kaaba, tedy černá stavba ve tvaru krychle, která je součástí Velké mešity v Mekce. Je to nejposvátnější místo islámu a právě k němu se muslimové otáčejí při modlitbách kdekoli na světě.

Novým pětiúrovňovým mostem Džamarat dlouhým 950 a širokým 80 metrů může každou hodinu projít 300 tisíc lidí. Stavba přišla na víc než miliardu dolarů a Saúdští Arabové ji označují za zázrak architektury. Do chodeb vede 11 vstupů a na posledním patře je přistávací plocha pro vrtulník. Prostory jsou klimatizovány, takže teplota v nich nepřesáhne 29 stupňů. Stavba má mimořádně pevné základy, takže v budoucnu může být dobudována až na 12 pater, která pojmou i pět milionů lidí.

Vydáno pod