Nelegální kosovský obchod s ledvinami půjde před soud

Priština - Prokurátor Evropské unie Jonathan Ratel obžaloval v Kosovu devět lidí z organizování ilegálního obchodu s lidskými orgány. Skupina, v níž byli lékaři i úředník ministerstva zdravotnictví, lákala do země cizince, kterým následně odebrala ledvinu. V roce 2008 takto získala a prodala 20 ledvin. Proces má být zahájen předběžnými výslechy koncem listopadu.

Vyšetřování zjistilo, že na 20 cizích státních příslušníků bylo v roce 2008 zlákáno do Kosova. Tyto oběti byly získávány v jiných zemích a převezeny na letiště v Prištině pod záminkou, že pokud si nechají odebrat ledvinu, dostanou za ni v přepočtu až 362 tisíc korun. Příjemci ledvin za ně naproti tomu platili až 2,5 milionu korun. Podle obžalovacího spisu pocházely oběti z Moldavska, Kazachstánu, Ruska a Turecka, kde vesměs žily „v krajní chudobě a naléhavé finanční tísni“.

Z podezřelých je sedm kosovských Albánců, mezi nimi i vysoký představitel ministerstva zdravotnictví Ilir Rrecaj. Jsou obviněni v pěti bodech, počínaje pašováním lidí přes nedovolené vykonávání lékařské činnosti a obchodování s lidskými orgány až po zneužití pravomocí. Nikdo z pětice není ve vyšetřovací vazbě. Zbývající dva členové skupiny jsou ze zahraničí - turecký lékař a Izraelec. Oba jsou na seznamu hledaných osob Interpolu, protože jsou na útěku. Turek je v řadě zemí včetně domoviny stíhán za pašování lidí a odebírání orgánů.

Vůdcem skupiny byl údajně Lutfi Dervishi z Kosova, který na lékařské konferenci v Istanbulu v roce 2006 Turka a Izraelce zrekrutoval. Ti pak odnímání orgánů uskutečňovali na soukromé klinice Medicus v Prištině. Již v roce 2008 vyšetřovatelé kliniku uzavřeli.

Ve stejné době zveřejnila některá srbská média tezi, že Kosovská osvobozenecká armáda (UÇK) byla zapojena do nelegálních obchodů s orgány a odběry páchala na zajatých Srbech nebo unesených cizincích. Spekulovalo se také tehdy o tom, že by mezi nimi mohli být i tři mladí Češi, kteří zmizeli beze stop v albánských horách; a že odběry se konají v takzvaném žlutém domě v severní Albánii. Nic takového se však nepotvrdilo.

Vydáno pod