V Laosu se zřítilo letadlo. Zemřelo 49 lidí z jedenácti různých států

Vientiane - Letadlo laoské společnosti Lao Airlines se během vnitrostátního letu zřítilo do řeky Mekong na jihu země. Oznámila to místní média. Laoské úřady následně potvrdily, že zemřelo všech 49 lidí na palubě včetně 27 pasažérů z jedenácti zemí. Na palubě se nenacházel žádný Čech. Lao Airlines je malá společnost, podle BBC tvoří jeho flotilu pouhých 14 letadel. Dosud nebyly hlášeny větší problémy.

Letadlo prý havarovalo kvůli špatnému počasí krátce před přistáním ve městě Pakse. Stroj tam mířil z laoského hlavního města, uvedl zástupce Lao Airlines, jehož citoval thajský list Bangkok Post. Na této trase přitom létají často turisté.

„Během přípravy k přistání na letišti v Pakse se letoun dostal do mimořádně nepříznivých povětrnostních podmínek,“ sdělilo ministerstvo dopravy v prohlášení. Podle Bangkok Post v oblasti v posledních dnech panují silné deště.

  • Stroj, který se zřítil, je dvoumotorový turbovrtulový ATR 72. Jde o letoun italsko-francouzské výroby. Přepravovat může až sedmdesát cestujících.

Mezi oběťmi jsou i Evropané

Mluvčí ministerstva zahraničí Sek Wannamethee nejprve oznámil, že na palubě letadla se nacházelo celkem 39 pasažérů a pět členů posádky. Mluvčí citoval informace z thajské ambasády ve Vientiane. Laoské úřady ale nakonec počet mrtvých zvýšily na 49, má se jednat o občany z jedenácti zemí - 44 pasažérů a 5 členů posádky.

Lao Airlines už zveřejnily seznam cestujících. Je na něm 17 Laosanů, sedm Francouzů, pět Australanů, pět Thajců, tři Korejci, dva Vietnamci, Číňan, Kanaďan, Malajsijec, Tchajwanec a jeden občan USA.

Řeka Mekong
Zdroj: ČTK/Jiří Nosek

Thajská televize mezitím podle Reuters ukázala fotografie, na nichž je vidět turbovrtulové letadlo ATR 72 částečně ponořené do mělké vody a s odtrženým ocasem. Jiná televize vysílala záběry na několik těl ležících na břehu řeky.

Cizinec žijící v Pakse listu Bangkok Post sdělil, že byl svědkem chaotických scén. „Čínský chrám před mým domem se najednou proměnil v nouzové středisko,“ prohlásil.

Vydáno pod