Boj proti mexické narkomafii berou do rukou ženy

Ciudad Juarez (Mexiko) - Válka mezi drogovými gangy na severu Mexika má i své hrdiny - přesněji řečeno hrdinky. Dvě ženy se tam ujaly vedení policie ve vesnicích, kde muži ze strachu odmítli na funkci velitele vůbec kandidovat a odkud utekli všichni obecní zastupitelé. Přestože budou obě statečné dámy především podávat hlášení o kriminalitě, doufají, že pomohou šíření násilí zabránit. Drogová mafie už letos zavraždila 14 starostů, kteří se jí postavili do cesty.

Samalayuca vypadá jako malé ospalé městečko, zdání ale klame. Leží jen pár kilometrů od Ciudad Juárez – válečné zóny drogových gangů. Jen za poslední dva roky tam zahynulo přes 4 000 lidí. „Nemáme žádné zbraně, jen jeden hlídkový vůz, který je navíc ve velmi špatném stavu. Co nám ale nechybí, je vůle. Chceme pracovat a dělat svou práci dobře,“ říká starosta města Javiér Mendeléz.

Hrstka policistů na boj s po zuby ozbrojenými gangy nestačí. A místní se bojí vzít jakoukoli veřejnou funkci, která by je postavila do cesty obchodníkům s narkotiky. Až na pár výjimečných žen. Tam, kde muži selhali, jim ani nic jiného nezbývá. „Nemám strach. Odvahu mi dodává jakákoli, byť sebemenší podpora, kterou mohu získat,“ vypráví Olga Herreraová, budoucí policejní velitelka ve vesnici Villa Luz.

„Nechci, aby se tady stalo to, co v Ciudad Juárez. Důležitá je prevence a pomoc – hlavně mladým. Mexiko je v krizi. Ale to neznamená, že nastal konec. Jednou to všechno přejde a my musíme pokračovat kvůli budoucnosti našich dětí,“ vysvětluje Veronica Riosová, další odvážná žena zákona a budoucí policejní velitelka ve vesnici El Vergel.

Mexičanky se proti mafii staví čím dál častěji. Minulý měsíc se šéfkou policie v jiné vesnici stala teprve dvacetiletá studentka policejní akademie - nikdo jiný o místo zájem neměl. Města u hranic se i přes zapojení žen vylidňují. Desítky uprchlíků našly dočasný domov ve vnitrozemském Ciudad Miguel Aleman.

Zabránit drogovým gangům ve vraždění se nedaří ani tisícům vojáků, které k hranici se Spojenými státy vyslal mexický prezident Calderón. Tažení proti mafiánům zahájil hned po svém nástupu do úřadu před čtyřmi lety. Od té doby zahynulo po celé zemi přes 28 000 lidí. Vláda tvrdí, že většina byla zapojená do obchodu s narkotiky.