Šaron strávil pět let v nemocnici. Teď se vrací v komatu domů

Jeruzalém – Bývalý izraelský premiér Ariel Šaron byl dnes ráno převezen na rodinnou farmu na jihu země. Dvaaosmdesátiletý Šaron utrpěl v lednu 2006 mrtvici a od té doby byl v nemocnici Šeba u Tel Avivu v komatu. Jeden z nejvýznamnějších izraelských politiků se dostal na rodinnou farmu Sycomores v Negevské poušti, kam chtěl odejít na odpočinek.

Na žádost dvou Šaronových synů Gilada a Omriho byly na farmu převezeny lékařské přístroje, které udržují životní funkce bývalého šéfa vlády. Na Šaronův převoz dnes dohlížela izraelská tajná služba Šin Bet. „Dnes, v roce 2010, je touhou každého pacienta a snahou naší nemocnice zajistit, aby každý chronický pacient pobýval, pokud je to možné, ve své komunitě, doma,“ řekl profesor Šlomo Noi, ředitel rehabilitačního oddělení nemocnice Šeba.

Adaptace pacienta na domácí prostředí podle něj potrvá asi 48 hodin. Pak prý bude Šaron ošetřován stejně jako na nemocničním oddělení dlouhodobě nemocných.

Na otázku, zda je nějaká šance na Šaronovo zotavení, nebo dokonce návrat do veřejného života, jak si představují někteří jeho věrní stoupenci, Noi izraelskému vojenskému rozhlasu řekl: „Jasně, že za tímto krokem (převozem na rodinnou farmu) je naděje, že se jeho (Šaronův) stav zlepší. Zlepšení, o kterých mluvíme v takové situaci, ale nejsou velká zlepšení, žádné dramatické pokroky.“

Šaron, který si vysloužil přezdívku buldozer, patřil k předním vůdcům izraelské pravice. V roce 2005 si ale vysloužil hněv ve vlastním táboře, když nařídil jednostranné stažení Izraele z pásma Gazy.

Ariel Šaron
Zdroj: ČT24/ČTK/AP
Vydáno pod