Lavrov: Lisabonský summit ukončí studenou válku

Soul - Rusko považuje za možné spolupracovat s NATO na vytvoření jednotného systému protiraketové obrany. Prohlásil to dnes v jihokorejském Soulu ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Příslušné ruské návrhy podle něj předloží prezident Dmitrij Medvěděv příští týden na summitu aliance a Ruska v portugalském Lisabonu. Podle Lavrova bude v Lisabonu fakticky ukončeno období studené války.

„Bude-li to rovnoprávná spolupráce založená na společné analýze existujících rizik, pak je taková součinnost bezesporu možná,“ řekl Lavrov na tiskové konferenci po schůzce států skupiny G20. Dodal, že Moskva je připravena zformulovat nové návrhy.

Na summitu aliance a NATO v Lisabonu v tomto smyslu promluví prezident Medvěděv, „bude-li patrná dobrá vůle a snaha spolupracovat rovnoprávně a s ohledem na zájmy obou stran,“ řekl ministr.

Telefonát Michala Kubala (zdroj: ČT24)

Summit má ukončit nedůvěru mezi USA a Ruskem

Navzdory politickým deklaracím byly podle ministra dosud v politice patrné „prvky nedůvěry“ mezi Západem a Ruskem, zejména pokud jde o zásadu nedělitelné bezpečnosti. „Nejenže za tímto obdobím uděláme tlustou čáru, ale zformulujeme také úkoly pro cestu ke strategickému partnerství,“ řekl Lavrov.

Ruský ministr na tiskové konferenci tlumočil naději Moskvy na úspěšnou ratifikaci nové rusko-americké smlouvy o omezení strategické výzbroje v americkém Senátu. Kreml podle ruského ministra doufá, že vnitropolitické problémy USA nezablokují ratifikaci tak zvané nové smlouvy START, která o třetinu snižuje stav strategických zbraní obou států. Smlouvu START podepsali prezidenti Barack Obama a Dmitrij Medvěděv letos v dubnu v Praze.

Ratifikaci dokumentu v Senátu podle amerických médií ohrozily výsledky nedávných voleb, které snížily převahu stoupenců ratifikace na minimum. Tisk v Rusku i Spojených státech očekává, že k hlasování o ratifikaci přikročí americký Senát v co nejkratší době tak, aby o ni rozhodoval ještě ve starém složení. Nově zvolení senátoři zasednou poprvé v Kongresu v lednu.

Americký prezident Barack Obama (vlevo) a jeho ruský protějšek Dmitrij Medveděv podepsali 8. dubna ve Španělském sále Pražského hradu smlouvu zpřísňující limity počtu jaderných zbraní.
Zdroj: Michal Doležal/ČTK