Sonáta měsíčního svitu srovnala střed Coventry se zemí

Coventry - V noci ze 14. na 15. listopad 1940 srovnalo 450 bombardérů Luftwaffe se zemí střed anglického města Coventry v hrabství Warwickshire. Město bylo napadeno především proto, že bylo centrem výroby munice a motorů. Cílem ale byla nejen likvidace válečného průmyslu, ale také zničení dělnických čtvrtí. V průběhu jedenácti hodin se na něj snesly tisíce zápalných bomb, které toto průmyslové centrum Anglie srovnaly se zemí způsobem, jaký svět do té doby nezažil. Bombardování si vyžádalo stovky obětí, pro totální zkázu vedenou ze vzduchu dokonce Němci vymysleli nový termín, coventrizace. Zajímavostí je, že Coventry a české Lidice jsou od druhé světové války sesterskými městy.

Celkem bylo na Coventry v průběhu 11 hodin shozeno 30 tisíc zápalných pum, 500 tun vysoce explozivních bomb a několik desítek padákových min. Ty měly obzvlášť pustošivý účinek. Neslyšitelně se snášely k cíli a když při kontaktu se zemí explodovaly, nezůstal v okruhu 100 metrů kámen na kameni.

Luftwaffe do boje vyslala celkem 552 letadel. Mimo 450 již zmíněných německých strojů do akce té noci vzlétlo dalších 102 bombardérů, z nichž 18 z technických důvodů předčasně otočilo domů, 19 bombardovalo náhradní cíle a 65 se jich vrátilo s nepořízenou, když nenalezli ani Coventry, ani žádný jiný vhodný cíl.

Operaci Mondscheinsonate, tedy „sonáta měsíčního svitu“, vedli němečtí „značkaři“ KGr 100, jejíž letouny byly vybaveny novou a přesnou navigační pomůckou, X-Gerätem. Mohutné ohně, které svými zápalnými pumami v centru Coventry způsobili, pak neomylně naváděly zbývající jednotky Luftflotte 2 a 3.

Symbolem zkázy se stala katedrála svatého Michala

Následky náletu byly těžké, centrum města bylo zničeno a ve spáleništi našlo smrt 554 lidí, dalších 865 bylo zraněno. Symbolem zkázy Coventry se stala katedrála svatého Michala, z níž zbyly pouze obvodové zdi. Dodnes nebyla opravena, aby připomínala hrůzy oné listopadové noci.

Němeská armáda pak v srpnu 1941 a ještě o rok později bombardování Coventry zopakovala, a to hlavně z propagandistických důvodů a aby podlomili morálky Britů. Celkem tedy při bombardování v Coventry zahynulo na 1200 lidí.

Coventry

Traduje se, že Coventry bylo založeno roku 1043, kdy Leofric, král Mercie, a jeho žena Godiva, nechali vystavět benediktýnské opatství. Výzkumy ale nalezli původ opatství už v roce 1022, takže král Leofric a jeho žena patrně postavené opatství pouze rozšířili. Následně vznikl u bran opatství městský trh. Ve 14. století se město stalo centrem obchodu s plátnem a během středověku mělo status jednoho z nejvýznamnějších měst Anglie. Na konci 19. století se Coventry díky společnosti Rover proslavilo výrobou jízdních kol. Ve 20. století se z tohoto odvětví vyvinula výroba motorů a město se stalo hlavním střediskem motorového průmyslu. V době druhé světové války se Coventry stalo terčem masivních náletů, které zničily historické centrum města a původní katedrálu. Po válce bylo město obnoveno podle tzv. Gibsonova plánu. Ve středu města vzniklo obchodní centrum s pěší zónou a od roku 1962 tu stojí také nová katedrála Svatého Michala.

Během bombardování Británie zahynulo 43 tisíc obyvatel

Pro úplnost dodejme, že ačkoliv dešifrované německé depeše naznačovaly, že po Londýnu se cílem zničujícího útoku stane i Coventry, dokázala britská protiletecká obrana sestřelit jediného útočníka, kterým se stal letoun Dornier Do 17. Celá čtyřčlenná osádka při tom zahynula.

Za poslední velký nálet v rámci takzvané bleskové války (Blitzkrieg) se považuje útok na Londýn z 10. května 1941. Poté se Německo soustředilo převážně na východní frontu. Během devítiměsíčního bombardování Británie zahynulo 43 tisíc obyvatel, polovina z nich v Londýně.

Vydáno pod