Rada Evropy znovu kritizuje protiromské projevy v Česku

Štrasburk - Pravidelnými protiromskými pochody a před parlamentními volbami i rasistickými výpady zaměřenými na zisk politického kapitálu se podle Rady Evropy projevuje pokračující nenávistná kampaň proti Romům v České republice. Komisař Rady Evropy pro lidská práva Nils Muižnieks v dnešním prohlášení vyjádřil nad tímto stavem znepokojení s tím, že by české úřady měly vyslat důrazný signál, že projevy nenávisti a zločiny z nenávisti nebudou tolerovat. Rada Evropy se k postavení romské menšiny v České republice vyjadřuje kriticky dlouhodobě.

„Jsem velmi znepokojen pokračujícími protiromskými demonstracemi v České republice od jara letošního roku. Tyto pochody jsou jasným pokusem vyvolat nenávist a násilí vůči Romům a aktivistům za lidská práva, stejně jako proti ostatním lidem podporujícím mírové vztahy mezi různými komunitami v české společnosti,“ uvedl Muižnieks. Podle něj jsou pochody „nadále organizovány prakticky každý týden na různých místech po celé České republice, a to navzdory zásahům orgánů a opatřením, která byla přijata k zabránění násilných střetů“.

„Rasistická rétorika se také v poslední době vyostřila s tím, jak se blíží parlamentní volby 25. a 26. října a jak chtějí některé skupiny vytlouci z napětí v komunitních vztazích politický kapitál,“ podotkl Muižnieks. „Jde nyní o rozhodující chvíli, kdy by české úřady měly zvýšit svou ostražitost a rozhodně jednat, aby zabránily eskalaci těchto nebezpečných incidentů zaměřených na narušování veřejného pořádku a sociální soudržnosti a trvale zajistily ochranu všech jednotlivců a různých skupin v české společnosti,“ dodal Muižnieks. Podle něj je zapotřebí „ještě silnějšího signálu“, že úřady „nebudou tolerovat projevy nenávisti a zločiny z nenávisti“.

Rada Evropy se k postavení romské menšiny v České republice vyjadřuje kriticky dlouhodobě. V únoru a v červenci vyzval Muižnieks Českou republiku k většímu úsilí o zlepšení postavení Romů. Vážným problémem podle únorové zprávy zůstává například segregace romských dětí ve školství. Komisař RE pro lidská práva také uvedl, že Romové jsou nadále v ČR nejčastějšími oběťmi rasově motivovaného násilí.