Šance na přežití dvojice českých horolezců v Nepálu je mizivá

Káthmándú - Po českých horolezcích Jakubu Vaňkovi a Petru Macholdovi zatím v Nepálu stále není ani stopy. Záchranné akce na sedmitisícovce Baruntse znemožňuje špatné počasí a laviny. Kvůli němu dosud nevzlétla skupina záchranářů, kteří měli po mužích pátrat přímo v terénu. Naděje, že by přežili, je minimální.

Pro svou trasu už měli horolezci jméno: „Česká cesta“. Extrémně náročný prvovýstup západní stěnou hory Baruntse dvěma zkušeným horolezcům zmařilo počasí. Jejich šanci na přežití teď ukrajuje hlavně čas. „Kluky jsem znal oba osobně. Byli zkušení a věděli, co se může stát. Kdyby byli mezi živými, byl by vidět nějaký pohyb. Šance existuje, ale je to spíš placebo,“ podotkl přítel pohřešovaných, horolezec Marek Holeček.

Lékař Petr Machold a humanitární pracovník Jakub Vaněk zmizeli ve sněhové bouři 13. října. Po horolezcích už třikrát pátral vrtulník, našel ale jen roztrhaný stan. Plány vyslat do místa osmičlenný záchranný tým znemožňuje čerstvý sníh a padající laviny. „Vzduch je řídký, dává limitní čas na přežití i pro záchranáře. Přístroje nejsou vybavené,“ poznamenal Holeček.

Muži byli součástí čtyřčlenné výpravy českých horolezců. Jejich dva kolegové se týž den vrátili do základního tábora, odkud byli přepraveni vrtulníkem do metropole Káthmándú.

Pohřešovaní čeští horolezci - Jakub Vaněk a Petr Machold
Zdroj: ČT24/Expedice Baruntse

Podle odborníka na podchlazení Karla Cvachovce dokáže lidské tělo zápasit s extrémním klimatem jen v řádu hodin - poté už nedokáže vyrobit teplo. „Člověk upadne do bezvědomí a ve stavu, kdy jeho tělesná teplota klesne pod 30 stupňů Celsia, dochází k závažným poruchám srdečního rytmu, které jsou posléze smrtelné,“ konstatoval Cvachovec.

Zázraky se sice dějí, ale jen výjimečně. Třeba 58letý Uruguayec přežil ve vysokohorském klimatu And celou zimu. Celou dobu se ukrýval v malém přístřešku. V horách ale na rozdíl od Čechů nehledal dobrodružství, nýbrž únik před zákonem.

Události o pohřešovaných českých horolezcích (zdroj: ČT24)