Game over. Policie zatkla muže, který držel ve Freiburgu rukojmí

Freiburg (Německo) - Šestatřicetiletý provozovatel restaurace s rychlým občerstvením, který celých čtrnáct hodin hodin zadržoval 12 rukojmí, byl zneškodněn. Drama se událo ve Freiburgu na jihozápadě Německa. Dříve několikrát trestaný muž vyhrožoval, že má u sebe hořlaviny a že se vyhodí do povětří.

Drama trvalo celou noc

Muž se v bufetu včera krátce po sedmé hodině večer zabarikádoval s dvanácti příbuznými a známými, mezi nimiž bylo podle policie i několik dětí. Policistům se s mužem podařilo navázat telefonický kontakt a několik hodin se ho pokoušeli přesvědčit, aby se vzdal. 

Motiv jeho počínání není jasný - neformuloval totiž žádné konkrétní požadavky. „Pro německou policii byl útočník známá firma, už několikrát byl obviněn z nelegálního držení zbraní,“ konstatoval zpravodaj ČT Martin Jonáš. Včera měl mít muž stání u soudu kvůli drogovému deliktu, k soudu ale nedorazil. Podle policejního mluvčího byl vystaven silnému emočnímu vypětí.

Šéf policejního ředitelství ve Freiburgu Alfred Oschwald prohlásil, že kromě několika oděrek nikdo neutrpěl vážnější zranění. Vyšetřovatelé na odpolední tiskové konferenci uvedli, že majitel bufetu se nakonec nechal přesvědčit, aby se vzdal a aby budovu opustil.

Telefonát Martina Jonáše (zdroj: ČT24)

„Policie nebrala věc na lehkou váhu. Během nočního vyjednávání nasadila značné síly. Útočník byl podle ní agresivní a ozbrojený,“ konstatoval Jonáš. Na místě zasahovalo velké množství policistů včetně speciálních jednotek. Okolí bistra zůstalo po celou dobu, kdy se drama odehrávalo, uzavřeno.

Zhruba v půl sedmé ráno policie od bistra odvedla muže v poutech. Média o něm nejdříve informovala jako o možném pachateli. Později ale uvedla, že zadržení bylo preventivní. Muž dle všeho provozovatele bistra podporoval.