Ve Wisconsinu vytvářejí ze záchodů umělecká díla

Washington - Dá se z toalet udělat umělecké dílo? V americkém Wisconsinu se o to snaží už 14 let. Každoročně svolávají umělce z celého světa. Návrhy si pak vítězové musejíí vyrobit sami. Netradiční záchody přitahují čím dál větší pozornost. Nový konkurz je otevřen do konce října.

Na první pohled jde jen o obyčejné muzeum moderního umění, jakých jsou stovky, stačí ale volání přírody a centrum v Sheboyganu se mění v nečekanou podívanou. „Zapomenete, proč jste tam vlastně šli. Jen se díváte kolem,“ prohlásila návštěvnice muzea.

Už od roku 1967 oživuje Umělecké centrum Johna Michaela Kohlera život v padesátitisícovém americkém městě. Po sedmi letech v něm vznikl projekt zaměřený na umění a průmysl. A z něho se pak zrodil nápad jedinečných toalet. „Máme jich šest. Jsou veřejné a všechny byly vytvořené v naší továrně, každá jiným autorem,“ konstatovala ředitelka Ruth Kohlerová.

Ženské záchody lehce poznáte podle tématu, u dětí letos dominují zvířata a mužské toalety - navržené newyorským architektem Mattem Nolenem - jsou dokonce „s příběhem“. „Tady vypráví dějiny západní civilizace přes její architekturu,“ podotkla kurátorka Susan Barnettová.

Propojení umění s průmyslem je značné

Světoznámé umělce ale mezi autory nenajdete. Je to šance pro začínající nebo méně známé tvůrce. Myšlenku z papíru musí vlastnoručně přenést do reality v přidružené továrně - umění se tak spojuje s průmyslem. Nad vysněným WC můžou umělci strávit až 6 měsíců.

Umělecké centrum funguje jako centrum života komunity a jako místo inovací, které přesahují hranice umění a průmyslu. Jeden z prvních dadaistů, výtvarník Marcel Duchamp, by byl asi potěšen. V roce 1917 totiž provokoval v Paříži na výstavě porcelánovým pisoárem. V Centru Johna Michaela Kohlera je směr opačný - umění hledá toalety.

Toalety jako umění (zdroj: ČT24)