„Hladovění až do podrobení“: Asadův režim má prý novou kampaň

Damašek – Vyhladovělé předměstí syrského Damašku Muadamíja se konečně dočkalo pomoci, když odtamtud armáda evakuovala tisíce civilistů. Britská BBC ale přináší i znepokojivé zprávy. Podle jejího reportéra totiž na místě zůstalo mnoho lidí, kteří se obávají zatčení. Asadův režim už dal na srozuměnou, že všechny, kdo zůstali na místě, bude považovat za teroristy. Agentura Reuters uvedla, že vláda prý interně kampaň nazývá „Hladovění až do podrobení“. Humanitární organizace se snaží dosáhnout otevření humanitárních koridorů.

Pro evakuované jsou k dispozici přístřešky, které budou v provozu měsíc. Počítá se s tím, že mnozí pak vyhledají své příbuzné mimo Damašek. Reportér stanice BBC ovšem uvedl, že v Muadamíji, již ovládala opozice, se dál nacházejí tisíce civilistů. Ti se bojí využít evakuačních tras z obav před zatčením. Řada mužů, kteří se nechali evakuovat, totiž údajně skončila za mřížemi.

Agentura Reuters tvrdí, že vojáci blokují dodávky potravin a léků a kontrolují také automobily, které do oblasti vjíždějí. Jídlo v nich být nesmí. Polovina lidí, kterých se blokády týkají, je podle OSN z venkovských oblastí kolem Damašku a dalších 310 tisíc lidí je zablokováno v Homsu ve střední Sýrii.   
   
Syrská vláda ale odmítá obvinění, že vyhladovění zařadila ke svým taktikám proti opozici. Podle ní je to opozice, kdo drží civilisty jako rukojmí. Humanitární pracovníci se do oblastí nemohou dostat, protože jsou ohraničeny kontrolními stanovišti, která si střeží armáda i opozice.

Muže a ženy vojáci oddělili

Z Muadamíje v úterý vycházely davy lidí, mnozí o berlích, některé museli nést na nosítkách. Mnozí plakali a tvrdili, že v minulých devíti měsících neviděli chléb. „Jedli jsme listy a trávu,“ řekla jedna žena. U výjezdu z Muadamíje na civilisty čekaly autobusy. Muže však vojáci oddělili. Čeká je údajně výslech, při němž budou muset říci, zda byli zapojeni do bojů opozice.

Evakuace na předměstí Damašku
Zdroj: ČTK/AP/Dusan Vranic

Na evakuaci dohlížela ministryně sociálních věcí Kinda Šamatová, podle níž nyní v Muadamíji zůstali pouze „teroristé“. Tak vláda označuje ozbrojené členy opozice. „Jsou tam ozbrojené skupiny, a to jsou teroristé. Odvezli jsme civilisty do bezpečí. Za ty, kteří tam jsou, neneseme odpovědnost,“ řekla Šamatová.

Lidé už ze zoufalství jedí psy a kočky

Armáda nepřítelem obsazená předměstí obléhá a chce je vyhladovět. Postupuje tak i ve východní Ghútě a Jarmúku. Situace je tam prý už tak špatná, že islámští duchovní povolili lidem jíst kočky, psy a osly, jejichž maso se obecně nedoporučuje konzumovat.

Mezinárodní právo nezakazuje obléhání, ale taktiku vědomého vyhladovění obyvatelstva řadí k válečným zločinům. Oběma stranám nařizuje, aby umožnily přístup humanitárního zásobování civilistů.

Plně nebo částečně jsou delší dobu zablokována jižní, východní a západní předměstí Damašku, nově armáda začala blokovat také místa Kudsajá a Háma, která jsou severně od metropole. Vojáci zastavují přijíždějící automobily na kontrolách, nutí motoristy vystoupit a dojít k nejbližší zastávce hromadné dopravy. Dělají prohlídky aut a nedovolují provézt chléb, dětské mléko ani léky. Kdo takové zboží veze, toho zatýkají.
   
Háma je prý zablokována docela. Žijí v ní hlavně sunnité a většina z nich podporuje povstalce. V případě Kudsaji je režim volnější. Tam žije smíšené obyvatelstvo a útočiště tam našlo také mnoho Syřanů, kteří museli uprchnout z domovů jinde v Sýrii.

Bašár Asad
Zdroj: ČTK/AP Photo/SANA

Syrský prezident Bašár Asad dnes krátce jednal se zmocněncem pro Sýrii Lachdarem Brahímím. Podle agentury AFP šlo o klíčové setkání, které by mohlo přispět k uspořádání mírové konference o Sýrii. „Úspěch jakéhokoli politického řešení je vázán na zastavení podpory teroristickým skupinám a na vyvíjení tlaku na státy, které za nimi stojí,“ řekl Asad Brahímímu.
   
Zmocněnec OSN a Ligy arabských států je v Sýrii od pondělka. Naposledy s Asadem hovořil v prosinci, ale tehdy syrského prezidenta rozzlobil, když prohlásil, že čtyřicetiletá vláda Asadů v Sýrii je už příliš dlouhá. Dnešní setkání netrvalo ani hodinu.