Šéf gestapa odpočívá na židovském hřbitově, zjistil po 68 letech historik

Berlín – Někdejší šéf gestapa Heinrich Müller konec války nepřežil a byl v roce 1945 pohřben na židovském hřbitově v Berlíně. Píše to německý deník Bild s odvoláním na výzkum historika Johannese Tuchela, podle něhož to dokládají dokumenty nalezené v archivech. Jak došlo k tomu, že tak prominentní nacista spočinul na židovském hřbitově, ale zatím není zřejmé.

Západní tajné služby se přitom domnívaly, že Müller druhou světovou válku přežil a v létě 1949 údajně pobýval v Karlových Varech. Tuchel ale tvrdí, že tělo Müllera, který jako šéf Hitlerovy nacistické tajné policie patřil mezi hlavní odpovědné za vyvražďování Židů, bylo pohřbeno v roce 1945 do masového hrobu na židovském hřbitově v centru Berlína.

Müllerův osud zůstával obestřen nejasnostmi. Živý byl naposledy spatřen na začátku května 1945. Západní tajné služby měly podle dokumentů německé rozvědky BND za to, že konec války přežil, a ještě v 60. letech se spekulovalo, že je naživu. Jedna z těchto teorií tvrdila, že přešel do služeb Sovětského svazu. Podle Tuchela to byl omyl. Tělo šéfa obávaného gestapa bylo podle něj nelezeno v roce 1945 v provizorním hrobě v blízkosti dřívějšího ministerstva říšského letectva, kde dnes sídlí německé ministerstvo financí, a už tehdy bylo identifikováno.

„Müllerova mrtvola měla na sobě generálskou uniformu. Ve vnitřní náprsní kapse se skrýval mimo jiného jeho služební průkaz s fotografií,“ uvedl Tuchel, vedoucí berlínského památníku německého odporu proti nacismu.

Jeho zjištění pobouřilo předsedu Ústřední rady Židů v Německu Dietera Graumanna. „To, že byl nejbrutálnější nacistický sadista pohřben zrovna na židovském hřbitově, je nechutná nehoráznost. Byla tím hrubě podupána památka obětí,“ citoval Graumanna Bild.