„Budiž světlo,“ řekli v norském Rjukanu. A bylo světlo…

Rjukan (Norsko) - Díky třem obřím zrcadlům na okolních kopcích bude na náměstí norského městečka Rjukan po téměř sto letech svítit sluníčko i v zimě. Obec je totiž obklopená zalesněnými svahy a od září do března tu žilo tři a půl tisíce obyvatel bez slunečních paprsků. S nápadem, aby městečko na půl roku rozsvítila zrcadla, přišel už jeho zakladatel před stovkou let. Až moderní technologie ale dovolily jeho uvedení do praxe.

Trojici zrcadel řídí počítač tak, aby sledovala pohyb slunce, natáčela se v nejlepším úhlu a zachycené paprsky pak odrážela do města. Za moderní podobou původní myšlenky stojí umělec a obyvatel Rjukanu Martin Andersen. „Přestěhovali jsme se sem během pozdního léta a slunce začalo mizet víc a víc. Takže jsme za paprsky museli chodit dál a dál. Pak jsem si řekl: proč paprsky neodrážet přímo do města, kde si jich každý může trochu užít?“ říká.

„Sto let stará myšlenka byla naplněna. Gratuluji ke slunečním zrcadlům. Tato obec dokázala z nemožného udělat možně,“ říká starosta Steinar Bergsland. Projekt vyšel v přepočtu na 16 milionů korun. Město se nechalo inspirovat v italské vesnici Viganella, kde podobná zrcadla instalovali už v roce 2006.

Norský Rjukan budou šest měsíců v roce osvětlovat zrcadla (zdroj: ČT24)