Hackeři roky zachytávali komunikaci mezi Finskem a unií

Helsinky - Zahraniční rozvědky měly až čtyři roky nerušený přístup do sítě finského ministerstva zahraničí. Informovala o tom soukromá finská televize MTV3. Za útokem mohli stát hackeři z Číny a Ruska. Finské ministerstvo zahraničí poté na brífinku potvrdilo, že hackeři „rozsáhlým způsobem“ napadli jeho vládní sít. Odkud útok pocházel, ale neuvedlo.

„Mohu potvrdit, že průnik do datové sítě ministerstva byl vážný a rozsáhlý,“ prohlásil na tiskové konferenci finský ministr zahraničí Erkki Tuomioja. Nyní se případem „závažné špionáže“ zabývají tajné služby.

Na průlom do finské vládní sítě přišly úřady na jaře. Bezpečnostní experti podle finské televize odhadují, že hackeři data zachytávali až čtyři roky. Jejich cílem prý byla komunikace mezi představiteli Finska a Evropské unie.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/Jan Langer

Celý svět řeší aféru se špehováním

Pro vládu představuje zpráva nepříjemné bezpečnostní selhání. Objevuje se v době, kdy americká Národní agentura pro bezpečnost (NSA) čelí obviněním z masového sledování internetu a telefonních hovorů. V hledáčku NSA byla údajně spolu s vrcholnými světovými představiteli také německá kancléřka Angela Merkelová.

Finský případ ale zřejmě s aférou NSA nesouvisí. Zdroj MTV3 totiž uvádí jako možné útočníky ruské a čínské hackery. Západ často obviňuje Moskvu a Peking z pokusů o průlom do svých sítí. Estonsko, které s Ruskem sousedí, nařklo v roce 2007 Moskvu z elektronického útoku, který v této pobaltské zemi paralyzoval internet.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/Jan Langer