Teroristický útok v Pekingu prý spáchali islamisté z Východního Turkestánu

Peking - Za sebevražedným útokem na náměstí Nebeského klidu v Pekingu stáli islámští separatisté z Východního Turkestánu. Tvrdí to vysoce postavený bezpečnostní úředník Meng Ťien-ču. Při útoku najelo auto do davu a vzplálo – zemřeli tři lidé uvnitř vozidla a dva turisté. Policie poté zatkla pět podezřelých, všechny ze západní oblasti Sin-ťiang, která je domovem ujgurské menšiny. V oblasti už byla zpřísněna bezpečnostní opatření.

Útok podle stranického činitele zorganizovali muslimští separatisté ze zakázané Islámské strany Východního Turkestánu (ETIM). Spojené státy po teroristických útocích z 11. září 2001 umístily ETIM na seznam teroristických organizací, ale zakrátko jej zase vyškrtly kvůli pochybám, zda taková organizace vůbec existuje.

Teroristé se k útoku zatím nehlásí

„Zuřivý teroristický útok, který se odehrál v Pekingu, byl zorganizovaný a naplánovaný čin,“ prohlásil Meng v rozhovoru pro jednu hongkongskou televizi. Svá tvrzení však nepodepřel žádnými podrobnosti. Údajná teroristická skupina se k útoku nepřihlásila.

Incident na náměstí Nebeského klidu
Zdroj: ČT24

Policie oznámila, že v autě, které v pondělí prorazilo bariéru na nejvýznamnějším náměstí v čínské metropoli, vjelo do davu chodců a vzplálo, seděla trojice osob s ujgursky znějícími jmény. Pět lidí, včetně tříčlenné posádky vozidla a dvou turistů, zahynulo a dalších 38 utrpělo zranění.

Ujguři se vymezují vůči dominantním Chanům

V souvislosti s incidentem bylo zadrženo pět podezřelých, kteří podle jmen patří rovněž k ujgurské menšině. Čínské bezpečnostní složky také výrazně zpřísnily bezpečnostní opatření v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang, ležící na severozápadě Číny. Už v létě zde při nepokojích mezi dominantním čínským etnikem Chany a muslimskými Ujgury zahynulo téměř 40 lidí, což představovalo nejhorší bilanci obětí za poslední čtyři roky.

Politolog Zdeněk Zbořil

„Čínští muslimové se od pozdního středověku bránili prostřednictvím islámu rozpínavosti čínské říše. Pohybovali se v konfliktním prostředí i s komunistickým režimem. Vždy to ale bylo na okraji Čínské lidové republiky, takže to nebylo ve středu pozornosti médií. Teď už útočí po několikáté za pozornosti médií.“

Čínská policie
Zdroj: ČTK/AP Photo/Ng Han Guan

Ujguři si stěžují zejména na přísné omezení své víry a kultury. Oblast je také bohatá na ropu a plyn. Peking tvrdí, že do ní investoval miliony a jedná se všemi etnickými skupinami stejně. Ujguři ale oponují, že z přírodního bohatství oblasti moc nemají, protože dobrá místa už obsadili přistěhovalci z řad Chanů. Devět milionů Ujgurů nyní tvoří zhruba dvě pětiny obyvatel regionu.

Komentář Zdeňka Zbořila (zdroj: ČT24)