HALLOWEEN OBRAZEM: V Tokiu kráčely oživlé mrtvoly

Washington/Tokio - Předvečer dne všech svatých oslavili lidé po celém světě. K Halloweenu už tradičně patří strašidelné kostýmy nebo lampy vyrobené z vydlabaných dýní. Tradičně je Halloween svátkem v anglicky mluvících zemích, pochod oživlých mrtvol se ale konal i v Tokiu či Biškeku.

Koledovat o sladkosti přišly americké děti v kostýmech i k Bílému domu. Cukrovinky jim rozdával sám prezident Barack Obama s manželkou. Sami se do masek nepřevlékli, ale Bílý dům byl bohatě ozdoben - například 185 dýňovými hlavami.

Halloween si oblíbili lidé po celém světě. Pochod oživlých mrtvol vyděsil na dušičkový předvečer obyvatele Biškeku, hlavního města Kyrgyzstánu. „Převlékli jsme se, abychom trochu ozvláštnili jinak nudné dny a netrávili čas jen doma,“ řekl obyvatel Biškeku Sergej Meškov.

Tradici už má svátek bláznivých kostýmů třeba v Japonsku. Studentky kosmetických oborů, které se obvykle zabývají péčí o krásu svých zákazníků, se tentokrát postaraly o hrozivý make-up tisícovce účastníků zombie pochodu.

„Úplně se proměnit v zombie je skvělé. Celý make-up jsem dělal sám,“ podotkl jeden student. Zombie kráčely k Tokijské věži a cestou měly za úkol zaútočit na vše živé, včetně maskotů.

Pochody oživlých mrtvol mají své příznivce i v Česku, nejsou ale tak často spojovány s Halloweenem. V Praze pochodovaly mrtvoly v létě, v Brně už na konci března.

Zombie v Japonsku
Zdroj: ČTK/AP/Shizuo Kambayashi

Kuriozita z Kanady

Kanadská policie zadržela ženu, která k pašování drog využila nezvyklý úkryt - kokain nacpala v sáčcích do dutin v halloweenských dýních.

„Dýně nám připadaly těžké, tak jsme je dali pod rentgen a našli jsme uvnitř drogy,“ řekla mluvčí kanadské pohraniční služby Jacqueline Robyová. „Místo aby do nich dala sladkosti, měla cestující na letišti v Montrealu tři dýně naplněné téměř dvěma kilogramy kokainu,“ dodala mluvčí, která neupřesnila národnost zadržené ženy.

Oslavy Halloweenu ve světě (zdroj: ČT24)