Aktivistům Greenpeace prý obvinění z pirátství zatím zůstává

Moskva - Oblastní soud v severoruském Murmansku obvinil všech 30 účastníků zářijové protestní akce ekologické organizace Greenpeace v Barentsově moři z výtržnictví. Dřívější obvinění z pirátství však podle ruské pobočky organizace zrušeno nebylo, ačkoliv to ruské autority v mezinárodních médiích jasně přislíbily. Aktivisté jsou tak v současné chvíli viněni ze dvou trestných činů. Podle české pobočky Greenpeace se neví, kdy a zdali vůbec budou obvinění z pirátství stažena. Zadržení aktivisté byli dnes přepraveni z Murmansku do věznice v Petrohradu.

Aktivisté z ledoborce Arctic Sunrise se v polovině září v Barentsově moři pokusili o demonstrativní protest proti plánům ruské společnosti Gazprom zprovoznit ropnou těžební plošinu Prirazlomnaja. Komando ruských pohraničníků se ale krátce po zahájení akce lodi zmocnilo, přepravilo ji do Murmanska a mezinárodní posádku uvrhlo do vyšetřovací vazby.

Za trestný čin pirátství by zadrženým hrozilo až 15 let vězení. Minulý týden bylo oznámeno, že tato obvinění murmanský soud zrušil a místo nich obvinil zadržené z výtržnictví s mnohem nižší trestní sazbou. Podle mluvčí ruské odbočky Greenpeace Mariji Favorské ale obvinění z pirátství ve skutečnosti zrušeno nebylo a stále platí. Soud v Murmansku zároveň zamítl odvolání, která podali advokáti všech 30 zadržených.

„Mocný Výbor pro vyšetřování minulý týden oznámil, že obvinění z pirátství nahradí obviněním z výtržnictví. Když ale třicítka vězněných stanula před výborem tento týden, obvinění z pirátství nebylo staženo. Místo toho proti každému bylo vzneseno obvinění nové,“ uvedla prohlášení organizace Greenpeace.

Klára Sutlovičová, vedoucí Arktické kampaně Greenpeace ČR:

„Netušíme, proč vyšetřovatelé absurdní obvinění z pirátství stále nestáhli, ačkoli to minulý týden oznámili médiím. Jakmile to ale udělají, další zadržování posádky naší lodi bude zcela neospravedlnitelné.“

David Murphy, výkonný ředitel Greenepace ČR:

„Myslím, že naše společnost chápe, že potřebujeme odvážné lidi, kteří se neváhají postavit sobeckým zájmům mocenských skupin, a jednají pro naši lepší budoucnost. Právě proto Greenpeace usilují o záchranu Arktidy. To je ten důvod, proč je 30 statečných lidí zatčeno a neprávem obviňováno. Toto je síla bezmocných.“

Podle Moskvy aktivisté z Arctic Sunrise akcemi u těžební plošiny porušili ruské zákony o výlučné ekonomické zóně a o kontinentálním šelfu. Greenpeace naopak tvrdí, že ruští pohraničníci se zmocnili její lodi plující pod nizozemskou vlajkou v mezinárodních vodách.

Akce ruských úřadů vyvolala mezinárodní odpor. Jedna ze zadržovaných aktivistek Faiza Oulahsenová poprosila o pomoc nizozemského krále Willema-Alexandra. V ručně psaném dopise monarchu vyzvala, aby o jejich situaci promluvil při plánované schůzce s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Příští týden se má na žádost Nizozemska kauzou zabývat Mezinárodní námořní soud v Hamburku. 

Aktivisté byli převezeni do věznice v Petrohradu

Mezinárodní ekologická organizace Greenpeace dnes odpoledne informovala, že zadržení aktivisté byli přepraveni z Murmansku do Petrohradu. Důvody přemístění nejsou jasné. „Greenpeace International se z diplomatických zdrojů dozvěděla, že třicítka mužů a žen, zadržovaná v Rusku po nenásilné akci proti ropné plošině v Arktidě, byla přepravena z nápravného zařízení v Murmansku do věznice v Petrohradu,“ oznámila organizace v prohlášení.

Výkonný ředitel Greenpeace Kumi Naidoo uvedl, že přesun do Petrohradu usnadní setkání zadržovaných s rodinami i s konzulárními pracovníky. „Nejsou však žádné záruky, že podmínky v novém vězení budou lepší než v Murmansku. Ve skutečnosti mohou být horší,“ upozornil.